Suriname overtreedt met olie eigen klimaatdoelen

PARAMARIBO, 7 november 2022 – Terwijl Santokhi momenteel in Egypte laat zien hoe belangrijk Suriname voor het klimaat is, overtreedt hij tegelijkertijd de beloofde klimaatdoelen van Parijs.

Beloften Santokhi

De reden dat Santokhi zijn eigen beloften tegenspreekt ligt simpelweg in het feit dat we ons als land hebben gecommiteerd aan de klimaatdoelen van Parijs en tegelijk breed inzetten op de vernietigende winning van olie en gas.

Als we de olie winnen, zijn we in overtreding met onszelf

We willen dus graag onze grote olie– en gasvoorraden door buitenlandse multinationals laten ontginnen, maar dat is volledig in strijd met het VN-klimaatakkoord van Parijs.

Alles wat Santokhi nu meldt is dus of een overtreding van de beloften aan Suriname of juist een overtreding van de internationale overeenkomsten die we twee jaar geleden hebben getekend.

Guyana doet beter

Waar Suriname nog geen druppel olie gewonnen heeft of zelfs maar aanstalten heeft gemaakt om dit proces in te gaan, is Guyana "slimmer" bezig; ze hebben zelfs miljarden ontvangen om geen olie op te pompen.

Guyana en Brazilië lopen rondjes rondom ons land

Guyana heeft een voorraad van zeker 10 miljard vaten olie en gas, waarvan de productie al in 2019 begon.

Suriname heeft waarschijnlijk ook veelbelovende olie– en gasreserves, 10x minder dan Guyana, maar altijd nog een miljard vaten of meer.

Tot op heden is er echter zelfs nog geen besluit genomen om daadwerkelijk iets met de olie te doen.

De multinationals wachten blijkbaar liever af tot er meer zekerheid (uit Guyana) komt.

Ook Brazilië hoopt een hoofdrol te spelen bij de ontginning van de ontdekte olie– en gasvoorraden voor de kust van Suriname en Guyana.

Ook Brazilië haalt ons in

Dit land wil de aanleg van pijpleidingen – die het gas naar de bauxiet-verwerkende aluminiumsmelters in beide landen kunnen brengen – graag aanleggen.

Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras heeft veel ervaring met offshoreproductie en heeft in Guyana haar vleugels al wijd uitgeslagen.

Naast Guyana wordt Suriname dan ook snel ingehaald door Brazilië. Diezelfde oliemaatschappij Petrobras heeft dit jaar al de eerste putten in het Braziliaanse deel van het gebied – de Equatorial Margin – geslagen.

De fossiele olie is voor zowel Suriname als Guyana de enige kans op inkomsten. We zijn (of in het geval van Guyana "waren") nu eenmaal arme landen die weinig andere inkomstenbronnen hebben.

Overtreding

Een probeem voor Suriname is echter dat we direct in overtreding zijn als we de olie toch naar boven (laten) pompen.

In de internationale afspraken van Parijs hebben we ons vastgelegd aan de klimaatdoelen en deze doelen maken het onmogelijk iets effectiefs met diezelfde olie te doen.

Het VN-klimaatakkoord van Parijs stelt namelijk dat de opwarming van de aarde op 1,5 graad in het jaar 2100 moet worden gehouden.

De uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen moet daarvoor in 2050 tot netto nul worden teruggebracht.

De kans om dat doel te bereiken is voor ons land nihil als de huidige olie– en gasreserves worden opgestookt of aangeboord, laat staan als nieuwe velden in gebruik worden genomen.

Miljarden Guyana

Santokhi is momenteel in Afrika om daar te pleiten voor meer geld en subsidies voor ons land.

Guyana verdient miljarden aan de olie én aan het oerwoud

Als het hem lukt om daar de miljarden binnen te halen, zouden de rijke landen ons kunnen betalen om de olie– en gasvelden niet in productie nemen.

Zo betaalde Noorwegen aan Guyana reeds miljarden om zijn regenwouden te laten staan.

Hopelijk geeft Nederland ons miljarden voor de olie

Wellicht kan Suriname op de top aan Nederland ook vragen om miljarden euro's te geven in ruil voor het laten rusten van onze olie– en gasrijkdom.

Voor zo ver bekend staat dit punt echter niet op de agenda van Santokhi.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Kan Santokhi tegelijkertijd olierijkdom beloven en voor het milieu pleiten?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!