Klimaattop al mislukt voor die begon

PARAMARIBO, 14 november 2022 – Ondanks het harde werk en de enorme delegatie van president Chandrikapersad Santokhi dreigt de dure klimaattop al te mislukken voordat deze goed en wel van start is gegaan.

Miljarden

In de tweede week van de klimaattop in Afrika worden de echte knopen doorgehakt.

Maar als je goed luistert naar de signalen tot nog toe, lijkt het erop dat er ook in Egypte / Sharm-el-Sheikh geen overeenstemming over maar liefst 100 miljard aan "smartegeld" wordt bereikt.

De arme landen willen 100 miljard euro per jaar krijgen

Dit bedrag zouden de "rijke" landen moeten geven aan landen in Afrika en Azië (de "arme" landen) zodat zij iets kunnen doen om te zorgen voor een beter milieu.

Suriname zelf wordt in het financiele overzicht niet genoemd.

"Ik acht het niet waarschijnlijk dat tijdens deze klimaattop de 100 miljard gehaald gaat worden", zegt Richard Klein, onderzoeker klimaatadaptatie aan het Stockholm Environment Institute. "Sterker nog, ik vrees voor komend jaar zelfs een teruggang."

Dit bedrag, bij de huidige koers ongeveer even hoog in euro's, zou tussen 2020 en 2025 jaarlijks beschikbaar moeten zijn om arme landen te helpen met verduurzaming.

Mislukking

Het jaarlijks overmaken van dit astronomische bedrag lijkt niet te gaan lukken lukken.

En dat is tegen de verwachting in. Vorig jaar verscheen, op verzoek van het Verenigd Koninkrijk, een rapport van Canada en Duitsland. Dat rekende erop dat er nog één jaar nodig zou zijn.

"We spreken het vertrouwen uit dat het in 2023 zal worden gehaald", schreven de milieuministers van beide landen in het voorwoord.

De jaarlijkse VN-klimaattop wordt bovendien gehouden in Egypte. Dat land wil optreden als bruggenbouwer tussen Afrika en rijke westerse landen. Het moest dit jaar dus gebeuren.

"Als het opnieuw niet lukt om dit bedrag compleet te krijgen, is de klimaattop zwaar mislukt", zegt Mohammed Chahim, namens Nederland lid van de delegatie van het Europees Parlement in Sharm-el-Sheikh.

Chahim houdt wel nog een slag om de arm: het hoogtepunt van de onderhandelingen zit in het slot van de tweede week, als ministers arriveren.

Suriname afwezig

Suriname is er bij deze zeer belangrijke, afsluitende periode niet bij. Ons land heeft er voor gekozen wel een toespraak te houden, maar geen handelsdelegatie te sturen.

Suriname stuurt geen ministers en is niet meer aanwezig

De verantwoordelijke minister bleef dus thuis en nu het er in Egypte "echt toe doet" is ons land zelf niet meer vertegenwoordigd met beleidsmakers.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft Santokhi een goede job gedaan op de klimaattop in Afrika?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!