Nederland biedt excuses aan : Zunder ontevreden

PARAMARIBO, 25 november 2022 – Eindelijk is het zo ver; Nederland gaat op 19 december van dit jaar officieel "sorry" zeggen vanwege hun rol in de Afrikaanse / Europese slavernij.

Srefidensi Dey

Alhoewel het een mooi kado lijkt op Srefidensi Dey is Armand Zunder om verschillende redenen nu al zeer ontevreden;

  1. Hij krijgt ten eerste geen geld;
  2. De excuses zijn voor de slavernij in het algemeen;
  3. Nederland gaat niet diep genoeg door het stof;
  4. Er komt 'slechts' een minister naar Suriname

Vooraf had Zunder tientallen miljarden aan euro's geëist van Nederland. Een bedrag dat hij – zonder berekening – vanzelfsprekend vond passen bij het leed dat hem (en andere Afro-Surinamers) is aangedaan.

Zunder wil persoonlijke excuses, niet symbolisch en algemeen

Nederland trekt weliswaar 250 miljoen euro uit in verband met de excuses, maar die zijn bedoeld als voorlichting en bewustwording; Suriname krijgt geen cent.

Te algemeen

Verder biedt Nederland niet enkel haar excuses aan naar Suriname, maar voor slavernij in het algemeen.

Zowel de koning als Rutte blijven gewoon in Nederland

Zowel Afrika als Nederland hebben een zeer bedenkelijke rol gespeeld in de trans-Atlantische slavernij.

Nederland zegt nu "sorry" voor deze rol, maar in algemene termen; "excuses voor een ieder die ooit met slavernij te maken heeft gehad", dus niet exclusief voor Suriname.

Door het stof

Los van het feit dat Suriname geen geld krijgt en algemene excuses, wilde Zunder ook dat Nederland letterlijk op de knieën zou gaan om excuses aan te bieden.

Het is nu vooral een symbolische daad geworden waarbij ethiek en etisch handelen centraal staan; niet de euro's en "afgang" van Nederland zelf

Een minister

Tenslotte eiste Zunder dat maar liefst de koning, Rutte, meerdere ministers en de burgemeester van Amsterdam langs zouden komen bij hem in Suriname om persoonlijk die excuus aan te bieden.

Zunder blijft letterlijk achter met lege handen

Omdat de Nederlandse excuses voor iedereen gelden – en Rutte sowieso liever niet reist – stuurt Nederland dus een minister naar ons land en zegt Rutte in eigen land "sorry" voor de daden van vroeger.

19 december

Op 19 december vinden er op maar liefst 8 plaatsen wereldwijd Nederlandse excuses plaatst voor de slavernij en is het boek daarmee gesloten;

  1. Premier Rutte in Nederland
  2. Minister Weerwind (Rechtsbescherming) in Paramaribo
  3. Staatssecretaris Van der Burg (Asiel) op Aruba
  4. Minister Van Gennip (Sociale Zaken) op Bonaire
  5. Staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) op Curaçao
  6. Staatssecretaris Van Rij (Financiën) op Sint-Eustatius
  7. Staatssecretaris Van Ooijen (Welzijn) op Saba
  8. Minister Kuipers (Volksgezondheid) op Sint-Maarten

Arman Zunder laat het er echter niet bij zitten. Dit is een nieuwe vorm van neokolonialisme en er moeten hoe dan ook miljarden betaald worden.

Negatieve reacties

In Nederland zelf is extreem negatief op de acties gereageerd; daar vindt men het juist "too much" en verspilling van geld en moeite.

Daarbij heeft men liever dat er aandacht wordt besteed aan de huidige vormen van slavernij en niets is van honderden jaren terug.

In Quatar en bij Apple (China) werken nog steeds slaven

Bijvoorbeeld in Quatar waar 10.000 doden zijn gevallen vanwege het WK en Apple, waar per jaar tientallen mensen overlijden in de massa-fabrieken waar de iPhones worden gemaakt (Foxconn / China).

Een poll in deze app gaf eerder al aan dat maar liefst 75% van de lezers sowieso niet zit te wachten op geld of excuses vanuit Nederland.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Kan het boek over de excuses omtrent de slavernij hierna dicht?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!