(ingezonden) Corruptie op meerdere ministeries

PARAMARIBO, 30 november 2022 – Mijn recente column (zie hieronder, in de app – redactie) over de door mij van corruptie verdachte minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie heeft politiek Suriname niet publiekelijk doen bewegen.

Corruptie

Intern zijn er wel wat bewegingen geweest bij de VHP-fractie in De Nationale Assemblee (DNA), maar meer dan dat was er niet.

Het merendeel van de VHP-fractie wil deze arrogante minister (arroganter dan de president!) weg hebben, maar machtige figuren binnen de VHP houden haar de hand boven het hoofd vanwege hun eigen belangen die door Kuldipsingh gediend zullen worden.

Kuldipsingh is zelfs nog arroganter dan de president

Als ik let op de geleverde prestaties van deze minister, dan zie ik in langer dan twee jaar tijd slechts één wetsproduct dat afkomstig is van haar; meer niet.

Op het economisch vlak kan zij niet eens de prijscontrole van een tandenstoker beheersen.

Desondanks wordt zij gehandhaafd als minister. Dit brengt mij tot de conclusie dat zij belangen dient van de figuren die haar gehandhaafd willen houden.

Verdenking

Waarom verdenk ik Kuldipsingh van corruptie?

Elk ministerie ontvangt een maandelijkse KO (staat voor Krediet Opening, thans SRD 200.000 per maand) welke bedoeld is voor bijvoorbeeld de maandelijkse behoefte van het ministerie, zoals inkt, papier, brandstof, etc.

De minister heeft in 2 jaar tijd slechts 1 punt uitgevoerd

Ingevolge de vastgelegde procedures ter uitvoering van de Comptabiliteitswet wordt dit geld beheerd door de kassier van het ministerie.

Het geld blijft bij de kassier en die betaalt het uit.

Na goedkeuring van de onderdirecteur Administratieve Diensten (O.D.A.D.) of de directeur van het ministerie, betaalt de kassier het geld uit aan degene die de autorisatie heeft gekregen.

Er is dan altijd een onderliggend document dat de uitgaven dekt.

De kassier houdt de geldstromen op het ministerie dagelijks goed gedocumenteerd bij, waardoor de controle door de Afdeling Interne Controle doelmatig uitgevoerd kan worden.

In moderne termen wordt dit “Interne Audit” genoemd. “Doelmatige controle” wil zeggen dat de Afdeling Interne Controle kijkt of de gelden conform de regels of rechtmatig zijn uitgegeven.

Voorbeelden

Een voorbeeld;

De O.D.A.D. koopt 100 rollen toiletpapier voor het ministerie.

De Afdeling Interne Controle controleert aan de hand van de factuur of er daadwerkelijk 100 rollen toiletpapier zijn geleverd aan het magazijn.

Zodoende kan er niet gefraudeerd worden.

Anders is de kans aanwezig dat op de factuur 100 rollen toiletpapier zijn aangegeven, maar in de praktijk slechts 50 rollen geleverd zijn aan het magazijn.

Kuldipsingh heeft de gevestigde interne instituten waartoe de kassier en Afdeling Interne Controle behoren, volledig buiten spel gezet.

Een minister ontvangt elke maand SRD 200.000 voor w.c.-papier en benzine

Alles gebeurt buiten het gezichtsveld van deze instituten (gemakshalve noem ik ze ‘instituten’).

Het maandelijkse bedrag van SRD 200.000 wordt door de kassier ontvangen en direct overgedragen aan de O.D.A.D.

Dit, op dwangmatige instructie van de minister.

Geen controle

Hoeveel de O.D.A.D. vervolgens uitgeeft en waarvoor hij het uitgeeft, weet niemand.

Er is geen controle mogelijk op de bestedingen en precies daar is er een voedingsbodem van grootschalige corruptie en fraude.

De president heeft de mond vol en kijkt direct weg

De president heeft zijn mond vol van de stelling dat gevestigde instituten kapotgemaakt zijn door de regering-Bouterse, maar nu maakt zijn eigen minister de gevestigde instituten kapot en hij kijkt de andere kant op.

Verdachte : Raghoenath

Toen Kuldipsingh nog minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken was, fungeerde Rishi Raghoenath als onderdirecteur Administratieve Diensten (O.D.A.D.) op dat ministerie.

Uit een door mij onderschepte bijlage blijkt dat op dat ministerie de O.D.A.D het geld overgedragen kreeg van de kassier.

Niemand controleert, elke minister grijpt wat er ligt

Dit gebeurde op instructie van Kuldipsingh. Dus de O.D.A.D kon het geld uitgeven hoe hij dat wilde, zonder enige geautoriseerde controle.

Gelekt document economische zaken
– (c) Sunil Sookhlall –

Wellicht ten overvloede, deel ik mee dat ik de authenticiteit (echtheid) van het document heb geverifieerd.

Noot: De niet relevante namen heb ik gewist.

In de bijlage staat de functie aangegeven als O.D.O.D.

Ik ga ervan uit dat dit een omissie is.

Toen Kuldipsingh van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken vertrok naar het ministerie van EZ, nam zij Rishi Raghoenath mee naar het ‘nieuwe’ ministerie.

Ongeoorloofde praktijken

Op het ministerie van EZ zette Raghoenath de ongeoorloofde praktijken voort op dezelfde wijze als bij het vorige ministerie.

Ook op dit ministerie werden de gevestigde instituten eveneens buitenspel gezet (kapotgemaakt) door Kuldipsingh en alle gelden worden door Raghoenath als waarnemend O.D.A.D. beheerd en niet door de kassier.

Waaraan hij de gelden uitgeeft, weet niemand.

Controle op de bestedingen is op generlei wijze mogelijk, want de Afdeling Interne Controle is volledig buitenspel gezet door de minister.

Uit deze bijlage blijkt dat ook de kassier van het ministerie van EZ de maandelijks ontvangen KO terstond overdraagt aan Raghoenath.

De maandelijkse KO bedraagt thans SRD 200.000.-

Comptabiliteitswet

Ik wil deze column niet al te veel juridiseren, maar ik wil u toch twee artikelen uit de Comptabiliteitswet voorhouden, waaruit blijkt dat de minister verantwoordelijk is voor de inrichting van de administratie naar de eisen der rechtmatigheid, controleerbaarheid, etc.

De administratie dient ook inzicht te geven in het gevoerde beheer.

Nu blijkt dat de minister de gevestigde instituten die zorgden voor uitvoering van de bovengenoemde wetsbepalingen, volledig en opzettelijk buitenspel heeft gezet.

Gelekt document werkgelegenheid
– (c) Sunil Sookhlall –

Ik zal u een passage van de Nota van Toelichting bij de wijziging van de Comptabiliteitswet voorhouden, welke dateert van 12 januari 2022.

Hierin ziet u dat de president in dit Staatsbesluit de Afdeling Interne Controle en haar taken erkent. Het gehele besluit kunt u hier downloaden.

Het door Kuldipsingh buitenspel zetten van de gevestigde instituten kan maar één doel hebben, namelijk de interne controle buiten te houden waardoor het geld zonder enige controle uitgegeven of achterover gehouden kan worden.

Nu het overduidelijk is dat Kuldipsingh bestaande instituten buitenspel zet en daarmee het geboefte faciliteert, kan niet gesteld worden dat zij geen onderdeel is van dit geboefte.

Ik kijk nu uit naar de verrichtingen van de president, maar ook van de VHP in deze.

Handhaving

Gaan zij het geboefte handhaven of de laan uitsturen?

Eveneens kijk uit naar de verrichtingen van het Openbaar Ministerie, want er is strafwaardig gehandeld door minister Kuldipsingh en haar geboefte compagnon Rishi Raghoenath.

Bron : Sunil Sookhlall / via SR Herald


— UW MENING —

Moet Chandrikapersad onderzoek (laten) instellen naar deze corrupties?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!