Orion ruimtecapsule keert terug naar Aarde

PARAMARIBO, 1 december 2022 – De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat de Orion-capsule vanavond aan zijn terugreis naar de aarde laten beginnen.

Blauwe planeet

NASA zal de motoren van het ruimtevaartuig om exact 22:53 uur (Nederlandse tijd) starten, zodat Orion uit zijn baan rond de maan komt en aan zijn traject richting de blauwe planeet begint.

Tijdens de terugreis wordt er nog volop getest door NASA

Voordat het zover is, heeft NASA naar eigen zeggen nog enkele tests uitgevoerd met zes stuwraketten die mede ontwikkeld zijn door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

De stuwraketten hebben 95 seconden lang kunnen branden in plaats van de gebruikelijke termijn van meestal 17 seconden of minder.

Via deze tests zou NASA over nieuwe informatie beschikken over de karakteristieken van de stuwraketten.

Tijdens de terugreis naar de aarde zullen er ook nog enkele tests plaatsvinden.

NASA wil bijvoorbeeld nagaan welke invloed het openen en sluiten van een bepaalde klep heeft op sommige delen van het ruimtetuig en of het ruimtetuig op een nauwere vrije koers kan blijven zweven.

Maanlanding

De NASA Orion-capsule is op woensdag 16 november na een lange vertraging gelanceerd met de SLS-raket, als onderdeel van de Artemis I-missie.

Deze ruimtemissie is bedoeld om verschillende aspecten van Orion te testen in de diepe ruimte, voordat de capsule gebruikt zal worden om voor het eerst in decennia astronauten naar de maan te brengen.

Dat moet gebeuren met de Artemis III-missie, die op de planning staat voor 2025.

Eind november maakte NASA bekend dat Orion in een baan rondom de maan was terechtgekomen.

De Orion heeft nu al diverse ruimterecords gebroken

Enkele dagen later werd bekend dat de capsule sinds de lancering meer dan 400.000 kilometer heeft afgelegd in de ruimte.

Dat is volgens NASA de grootste afstand dat een ruimtevaartuig (dat ooit mensen moet gaan vervoeren) heeft bereikt.

Bron : NASA / tweakers.net


— UW MENING —

Zou u een ruimtereis durfen / willen maken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!