Nederlandse koning : "onderzoek naar Surinaamse objecten"

PARAMARIBO, 6 december 2022 – Nederland lijkt in hoog tempo af te willen rekenen met haar (koloniale) verleden. Na de "excuses" voor de Afrikaanse / Europese slavernijperiode is nu ook het Koninklijk Huis aan de beurt.

Wilem-Alexander

De Nederlandse Koning Willem-Alexander gaat daarom onderzoek laten doen naar de rol van het koningshuis in de (koloniale) geschiedenis, waaronder die van Suriname.

Het onderzoek zal over de periode vanaf de zestiende eeuw tot het postkoloniale heden gaan en drie jaar duren.

Nederland gaat drie jaar onderzoek doen naar het verleden

Willem-Alexander is de opdrachtgever van het onderzoek, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Hij vindt het belangrijk dat bekend wordt wat we weten over de rol van het Koninklijk Huis in de koloniale geschiedenis.

Diepgaande kennis van het verleden is essentieel om historische feiten en ontwikkelingen te kunnen begrijpen en de impact daarvan op mensen en gemeenschappen zo scherp en eerlijk mogelijk onder ogen te kunnen zien.

Willem-Alexander
koning Nederland

De Universiteit Leiden voert het onderzoek uit.

Een onafhankelijke commissie onder voorzitterschap van historicus Gert Oostindie begeleidt het onderzoek.

Ferrier

SuriNed Kathleen Ferrier maakt ook deel uit van de commissie.

De voorzitter van de Nederlandse UNESCO-commissie voor onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie prijst het besluit van de koning.

Het is van belang dat alle feiten boven tafel komen.

Na onderzoek van de grote steden en de banken naar hun koloniale verleden vind ik het heel goed dat ook de koning gaat kijken naar zijn eigen familie.

Kathleen Ferrier
2e kamer Nederland

Ferrier belooft de voortgang van het onderzoek kritisch te volgen. Ze wil vooral controleren of het echt onafhankelijk is.

Kathleen Ferrier staat garant voor het Surinaams belang

Als het aan haar ligt, neemt het onderzoek de wereldwijde betrokkenheid van het Koninklijk Huis bij de koloniale geschiedenis onder de loep.

Vernietigd

Nederland heeft al veel (post-)koloniale spullen aan Suriname teruggegeven, maar die zijn nadien allemaal verloren gegaan in ons land.

Ons land heeft niet de kennis en kunde in huis om de zeer oude artefacten (diorama's, houten beelden, papieren en documenten – redactie) te bewaren of conserveren.

Het Surinaams Museum heeft wel met Europees geld een speciaal hiervoor ingerichte onderzoeks– en conserveringsruimte gehad, maar omdat de energierekening na jaren niet werd betaald is deze afgesloten.

Ook het moderne systeem ter klimaatbeheersing is na jaren van verwaarlozing niet meer actief.

Surinaams Museum
nationaal archief

Unieke houten maskers zijn – samen met bijvoorbeeld de originele Onafhankelijkheid Verklaring – verdwenen, vernietigd of illegaal verkocht op de internationale markt.

De meest waardevolle objecten gaan in ons land verloren

Uit voorzorg maakt Nederland daarom sinds tijden een nauwkeurige replica, wetende dat wat ze overdragen in principe als verloren beschouwd kan worden.

De Surinaamse Onafhankelijkheid Verklaring uit 1975 is bijvoorbeeld een kopie uit Den Haag, omdat niemand weet waar het origineel is gebleven.

Bron : Suriname Nieuws / NU.nl


— UW MENING —

Moet Nederland de koloniale Surinaamse goederen teruggeven?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!