Suriname blijft "dwarsliggen" bij excuses Nederland

PARAMARIBO, 7 december 2022 – Over twee weken biedt Nederland in acht landen / plaatsen ter wereld haar excuses aan voor de betrokkenheid van Holland in de Afrikaanse / Europese slavenhandel.

Lijst met klachten

De meeste van deze landen / locaties hebben het nieuws verwelkomd en maken zich er verder niet zo druk over, maar Suriname laat het er niet bij zitten;

Nu het moment van excuses naderen, wordt ook de Surinaamse regering opstandig, want zij is er achter gekomen dat ze niet vooraf zijn gehoord.

Mi no sabi

Nederland heeft Suriname vooraf niet formeel geïnformeerd over de plannen om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden.

Alles wat wij weten, hebben wij uit de pers vernomen.

minister Silvano Tjong-Ahin
Ruimtelijke Ordening en Milieu

Twee prominente (Surinaamse) slavernijorganisaties en "voorvechter van herstelbetalingen" Armand Zunder hadden de Nederlandse premier Mark Rutte in september tijdens zijn werkbezoek aan Suriname juist het tegenovergestelde geadviseerd.

Una du neks

Ook de voorzitter van het Surinaamse parlement – Marinus Bee – zegt van niets te weten en verwerpt het gegeven dat het Nederlandse kabinet de excuses niet goed heeft overlegd met ons land.

Bee vindt dat de Surinaamse politiek nu aan zet is, ook al heeft Nederland de excuses nog niet formeel bevestigd.

Suriname heeft nog een week "om actie te ondernemen"

Tot op heden heeft de Surinaamse regering echter nog niet officieel geantwoord of actie ondernomen.

Nu komt het op een niveau dat de Surinaamse regering het naar zich toe moet trekken.

Wij kunnen ook proactief zijn en de Nederlandse regering vragen om informatie.

Marinus Bee
voorzitter DNA

Aangezien de tijd begint te dringen kan dit uitlopen in een politieke rel als alles op het laatste moment "ala dol" wordt geregeld.

Niet welkom

Ook de rol van de Nederlandse minister Franc Weerwind (van Rechtsbescherming) ligt onder vuur.

Weerwind zal in de Nederlandse plannen de excuses uitspreken in Suriname.

De huidskleur van de bewindsman "is niet rein genoeg"

Veel Surinamers vinden dat ongepast, omdat hij (wellicht*) afstamt van tot slaaf gemaakte en dus niet rein is van huidskleur.

* Er is nooit DNA-onderzoek gedaan naar de exacte afkomst van de heer Weerwind dus er kan niet met 100% historische / wetenschappelijke zekerheid gesteld worden dat zijn verre voorouders ooit daadwerkelijk als slaaf hebben gewerkt of wellicht nakomelingen waren van vrijgekochte (manumissie) arbeiders.

Nederlandse hulp

Wat veel Surinamers over het hoofd zien, is dat de Nederlandse bewindsman niet alleen met excuses komt, maar met een heel pakket aan steunmaatregelen voor ons land.

Een woordvoerder van de minister meldt dat hij van 15 tot 21 december een werkbezoek brengt aan ons land.

Weerwind komt met excuses en een groot pakket aan hulp

Dat bezoek staat grotendeels in het teken van kennisuitwisseling over het gerechtelijk justitiesysteem.

Nederland zal wederom vele miljoenen investeren (in de vorm van kennis, geld, uitwisseling en apparatuur) net zoals dit onlangs bij de Belastingdienst, het watermanagement en diverse medische instellingen is gebeurd.

Het totale pakket van steun– en noodmaatregelen om ons land overeind te helpen was al maanden geleden in goed onderling overleg tot stand gekomen.

De Surinaamse regering weigert dat echter duidelijk te communiceren en laat de disussie zich nu vooral focussen op de huidskleur van de bewindsman.

8 december

Morgen – symbolisch op 8 december – hebben de (Surinaamse) slavenorganisaties overleg met Rutte.

Kwaadwilligen zien in deze datum een bewuste opzet aangezien op die dag de Decembermoorden zijn gepleegd, waarmee "de arrogantie en het neo-kolonisme" van Nederland bevestigd zou worden.

"Nederland is uit op het kleineren en pesten van ons land"

Volgens de Surinaamse organisaties "pest" Nederland Suriname expres hiermee en wil zij ons land weer tot een winstgevende kolonie maken.

Ook het moment van bekendmaken van de excuses – op Srefidensi Dey – verachten zij daarom, nog los van het feit dat dit samenviel met "Black Friday".

Klaar met Suriname

De Nederlandse publieke opinie – binnen de samenleving – is inmiddels volledig tegen Suriname gekeerd.

Nederlandse bevolking "blij van Suriname af te zijn"

Men is er "letterlijk helemaal klaar mee" dat het nooit goed is en alles draait om geld, geld, geld.

"Na 50 jaar onafhankelijkheid moet men het zelf maar eens een keer zien te redden en niet telkens aankloppen voor geld en excuus", is een veelgehoord argument onder de bevolking.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Waarom stribbelt Suriname zo tegen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!