Grote onduidelijk over excuses Nederland

PARAMARIBO, 8 december 2022 – Het overleg van "het Zwarte Manifest" met premier Rutte in het Nederlandse Katshuis zit er op. Insteek van het gesprek was dat de excuses voor de Afrikaanse / Europese slavernij na ruim 159 jaar veel te vroeg komen.

Zwart Manifest

Een groot deel van de "Zwarte Manifest" vertegenwoordigers was vrouw en gekleed in traditionele klederdracht, inclusief blauwe puntmutsen, rode angisas en fel gekleurde kotos. Rutte zelf had een diepblauw colbert aan.

Vanwege de grote opstand door een kleine groep is het nu niet meer duidelijk of en wanneer het Nederlandse kabinet excuses gaat maken voor het gedeelde slavernijverleden van Afrika en Holland.

Toekomst "excuses" met onzekerheid omgeven

Premier Mark Rutte liet donderdag na overleg met vertegenwoordigers van het Caribisch deel van het Koninkrijk en Suriname alleen los dat 19 december een "zeer betekenisvol en inhoudelijk moment" wordt en dat er ook na 19 december wordt gewerkt "aan het afschuwelijke leed dat velen elke dag met zich meedragen".

Weerwind te zwart

Voor Nederland zou minister Weerwind – samen met een groot pakket aan steun – excuses komen aanbieden in ons land, maar dat laatste wordt geweigerd omdat hij te zwart zou zijn.

Op de vraag of Nederland ook een witte man kan sturen, werd niet inhoudelijk geantwoord.

De slavernijcomités in Nederland, Suriname, Curaçao en Aruba waren het voor dit overleg eens geworden dat de excuses niet op 19 december, maar op 1 juli 2023 moeten worden uitgesproken.

Suriname eist een blanke man die 100% wit moet zijn

Volgend jaar is het precies 150 jaar geleden dat er een einde kwam aan de slavernij binnen het Koninkrijk der Nederlanden, of eigenlijk 160 jaar aangezien deze in 1863 werd afgeschafd.

Rutte gaf wel aan dat het een groot misverstand is om te denken dat er op 1 juli 2023 niets zou gebeuren; "men heeft een mening klaar over het proces, maar nooit gevraagd hoe wij dit inhoudelijk en op de lange termijn gaan vormgeven – ook op 1 juli 2023 gaan wij uitgebreid stil staan".

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Boeten de excuses aan waarde in na al het "gedoe" hieromtrent?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!