Suriname : eerst geld, dan excuses

PARAMARIBO, 10 december 2022 – De "soap" rondom de excuses van Nederland (voor haar rol in de Afrikaans / Europese slavernijperiode) is na een rechtszaak weer een nieuw hoofdstuk rijker.

Wij willen geld

Verschillende organisaties die zeggen op te komen voor het dagelijkse leed van ex-tot-slaaf-gemaakten willen eerst geld zien en dan pas zijn de excuses uit Nederland welkom.

Welk bedrag ze eisen, is niet bekend maar in eerste instantie "zou het mooi zijn als Nederland alle openstaande schulden kwijtscheldt of aflost".

Suriname : eerst alle schuld betalen, dan pas praten

Als dat bedrag is weggewerkt, zou er gepraat kunnen worden over nog meer herstelbetalingen en uiteindelijk mogen de excuses dan aan bod komen.

Nederland zou niet alleen Suriname "schuldenvrij" moeten maken, maar ook het volledige Caraïbische gebied dat onder het Koninkrijk valt of viel.

Exacte bedragen konden de woordvoerders – ook bij navraag – niet geven, evenals een onderbouwing van de omvang van de schuld of afbetaling.

Wel werd duidelijk dat minister Weerwind absoluut niet welkom is, aangezien enkel een 100% wit persoon acceptabel is voor de organisaties.

"Hij moet absoluut 100% wit zijn, en door kunnen gaan voor een nazaat van de slavenmeesters – zoals oud-minister Remkes", aldus één van de vele organisaties.

"Als Weerwind de 19e (december) zijn excuses wil uitspreken, zorgen wij er voor dat dit niet doorgaat. Hij kan beter vrij nemen op die dag", besluit de woordvoerder cordaat.

Belanghebbenden

De verschillende belanghebbenden – die de laatste dagen als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten – gaan er keihard tegenaan.

Er is niet alleen een juridisch gevecht gaande, maar het lijkt er nu dus ook op dat ze de komst van Weerwind gaan blokkeren en eerst miljoenen tot miljarden euro's willen zien.

Weerwind is absoluut niet welkom, het geld echter wel

Premier Rutte heeft al meerdere keren aangegeven vooral over de inhoud te willen praten en niet over de vorm (huidskleur) van de verantwoordelijke minister.

Onder grote druk van de organisaties lijkt het er nu toch steeds meer op dat de excuses voorlopig helemaal niet doorgaan en Suriname wat dat betreft op korte termijn (ook) achter het net vist.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet Suriname eigenlijk niet eerst afwachten wat Nederland de 19e wil uitspreken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!