Sylvana Simons : vragen naar iemands salaris is racisme

PARAMARIBO, 12 december 2022 – Het wordt in Nederland steeds lastiger om geen racist te zijn. Zo is het feitelijk al verboden om "blanke Nederlander" te zeggen of "donker persoon".

Wit versus blank

Dat eerste moet "witte Nederlander" zijn en het tweede "een multicultureel persoon van niet-westerse afkomst met een bi-nationaliteit van kleur".

Niet-westerse, multiculturele afkomst met bi-nationaliteit van kleur

Als het aan Surinaamse belangenorganisaties ligt komt er ook een juridisch vervolgbaar verbod op het woord "neger" en liggen er nog wat andere eisen op tafel voordat Nederland weer welkom is in ons land.

Inmiddels kan aan het rijtje "verboden" ook worden toegevoegd dat witte journalisten geen vragen over iemands salaris mogen stellen als deze persoon een niet-westerse achtergrond heeft.

Zo'n vraag is namelijk pertinent een zeer beledigende en racistische uiting en een aantoonbaar gevolg van het witte superioriteitsgevoel van de gemiddelde Nederlander, aldus SuriNed en politicus Sylvana Simons.

Sylvana Simons
partij BIJ1

Reden van haar mening – en het officiële standpunt van haar politieke partij BIJ1 – is dat een Nederlandse (niet allochtone) journalist aan een Argentijnse voetbalsupporter te Qatar vroeg of alle stadiontickets en het wekenlange verblijf nog wel te betalen was.

15.000,– euro

Op zichzelf geen hele rare vraag aangezien de algemene kosten van een maand in Qatar inclusief vliegtickets, hotel en stadions tegen de 15.000,– euro kan lopen.

Een gemiddelde Argentijn daarentegen verdient om en nabij de 45.000,– pesos wat nog geen 400,– euro is.

Een Argentijn moet drie jaarsalarissen inleveren voor het WK

Voor een standaardverblijf in het Midden-Oosten moet zo'n iemand ruim drie jaar aan een volledig salaris opzij zetten; iets wat natuurlijk niet iedereen gegund is.

Racistische vraagstelling

Toch is ook deze vraag – als het aan Sylvana ligt – binnenkort bij wet verboden in Nederland.

Volgens haar vraagt een witte journalist alleen aan niet-witte supporters of ze wel geld hebben en getuigd dat van een laag dunkende, denigrerende en zeer racistische geest.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Vindt u het racistisch als een journalist deze vraag stelt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!