Santokhi : maximaal een uurtje voor Kaag

Santokhi : maximaal een uurtje voor Kaag></div>

<p class=PARAMARIBO, 16 december 2022 – Nederland heeft haar vicepremier Sigrid Kaag gestuurd om ons land gerust te stellen over de aanstaande excuses op maandag 19 december.

Betekenisvol

Nederland wil op die "betekenisvolle" dag op acht plaatsen wereldwijd tegelijkertijd haar excuses uitspreken voor de rol die zij – in de hoedanigheid van Holland – heeft gehad in de trans-Atlantische Afrikaanse en Arabische slavernij.

In Suriname (en Nederland) vallen de voorgenomen excuses niet bij iedereen in goede aarde aangezien men eerst tien miljard euro wil zien, een verbod op het woord "neger" en de fictieve figuur van "Zwarte Piet" willen uitbannen.

Als dat gerealiseerd is, zou Nederland vervolgens moeten vragen om excuses te mogen maken waarna wordt besloten of de excuses uitgesproken mogen worden.

eisen actiegroepen
Nederlandse excuses

In Den Haag heeft de rechter via een kort geding al bepaald dat deze eisen er niet toe doen en ook het Nederlandse kabinet heeft – tussen de regels door – aangegeven dat de eisen er met de haren zijn bijgesleept.

Nederland vicepremier

Om toch wat onvrede weg te nemen, heeft Nederland dus haar tweede belangrijkste persoon gestuurd; vicepremier en minister van Financiën Kaag.

Alhoewel zij over de miljarden in de Nederlandse schatkist gaat, komt Suriname er bekaaid van af; Rutte heeft tijdens het overleg met zijn ministers nogmaals benadrukt dat er geen cent betaald gaat worden.

Vicepremier Kaag stond met zeiknatte voeten op Zanderij

Niet alleen Suriname staat wat dat betreft in de kou, want ook Kaag zelf moest er in ons land aan geloven.

Terwijl zij landde op Zanderij was het noodweer en geld voor een overdekte (slurf) heeft ons land niet.

Rode loper

Ook de rode loper – die normaliter wel voor Santokhi wordt uitgerold – was afwezig en dus moest Kaag met haar halfopen schoenen door de plassen lopen.

Paraplus bleken niet voldoende voorradig en dus werd de vicepremier gedwongen haar eigen paraplu uit het vliegtuig mee te nemen om vervolgens onderaan de trap ontvangen te worden door... niemand.

Kaag werd onthaald door... niemand, iedereen was afwezig

Santokhi was niet aanwezig, hij had elders een foto-shoot, en ook Brunswijk was in geen velden of wegen te bekennen.

Sowieso wil Nederland liever niet met hem onderhandelen vanwege zijn criminele verleden en het feit dat hij internationaal gezocht wordt.

Reddende minister

Gelukkig kwam vrij snel na de landing wel onze minister van Defensie Krishna Mathoera toegesneld om Kaag alsnog welkom te heten op Surinaamse bodem.

In allerijl werden er ook extra paraplu's aangereikt, maar waar Mathoera een "drager" hiervoor had, werd Kaag in de stromende regen aan haar lot overgelaten.

Santokhi keek meer op zijn horloge dan naar Kaag

Eenmaal aangekomen in het centrum van Paramaribo bleek dat president Santokhi nog maar net binnen was en zich niet goed op het gesprek had voorbereid.

Hij had zich vergist in de tijd en bleek maximaal één uur te hebben voor Kaag die al met al meer dan 72 uur onderweg zal zijn om de onvrede "weg te masseren".

Na een verplicht foto-moment voor de toegestroomde, lokale, pers en wat handen schudden verdwenen beide bewindslieden achter gesloten deuren.

Santokhi wist nog net te melden blij te zijn met de naderende uitleg van Kaag, want volgens eigen zeggen wist hij nergens iets van, behalve de berichten die hij op Facebook had gelezen.

president Santokhi
bij bezoek Kaag

Nog geen drie kwartier later stond Kaag alweer buiten en was Santokhi gevlogen; op weg naar een nieuwe foto-shoot voor de Communicatiedienst Suriname.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Had Santokhi de komst van Kaag wat netter moeten aankleden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!