Premier Rutte bijna in tranen na speech

Premier Rutte bijna in tranen na speech></div>

<p class=PARAMARIBO, 19 december 2022 – Veel van de gasten die vandaag in het Nationaal Archief te Den Haag (Nederland) aanwezig waren, waren erg onder de indruk van de toespraak van premier Mark Rutte.

Veel emoties

De premier hield de toespraak bij het aanbieden van de excuses voor het verleden van Nederland binnen de gedeelde Afrikaanse / Arabische trans-Atlantische slavernij (de zogeheten handelsdriehoek tussen Afrika en Europa).

Sommigen zelfs dusdanig verbouweerd door hetgeen gezegd werd, dat ze na de speech nog geen "zakelijke" reactie konden geven en louter pure emoties voelden.

Rabin Baldewsingh was een van hen, hij is de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) van Nederland.

Ik moet de excuses laten bezinken, het was zeer indrukwekkend.

Rutte heeft mij echt geraakt, zeer diep, tot in het hart.

Rabin Baldewsingh
directeur NCDR

Baldewsingh was niet de enige die persoonlijk zeer geraakt werd doordat Rutte namens de Staat excuses aanbood.

Wintiprei ervaring

Sommige genodigden – waaronder bijna ook Rutte zelf – moesten een traan wegpinken.

Anderen hadden het over een spirituele ervaring vergelijkbaar met een Surinaamse winti. Ook zouden zij de geesten van de voorouders hebben gevoeld tijdens de toespraak.

Iedereen was verbouweerd en emotioneel na de toespraak

Na afloop van Ruttes woorden viel vooral de stilte in de zaal op. De aanwezigen moesten de historische woorden van de premier duidelijk op zich in laten werken.

"Praten is niet gepast nu, uit respect voor alles dat gezegd is, kan ik nu enkel nog fluisteren," aldus een dame van AfroSurinaamse afkomst die op de voorste rij zat.

Tula en Rutte

Rutte zelf raakte na afloop van zijn toespraak ook geëmotioneerd.

Rutte hield het bijna niet droog toen hij over Tula sprak

Vooral de persoonlijke verhalen over tot slaaf gemaakte mensen die nu eindelijk eerherstel krijgen, zoals Tula, hadden volgens de premier indruk op hem gemaakt.

Rutte zei opgelucht te zijn dat hij niet was "gebroken" bij de passage waarin hij stilstond bij hun strijd voor de vrijheid.

De genodigden voor de toespraak konden na afloop napraten tijdens een besloten bijeenkomst.

De toespraak was vergelijkbaar met een "wintiprei"

In Nederland is – ook onder de bevolking zelf – grotendeels zeer positief op de toespraak gereageerd.

Wel is men bang dat, voornamelijk Suriname, de excuses zal aangrijpen om nog meer geld van het voormalig moederland te eisen.

Geaccepteerd

In principe hebben alle landen (waaronder Curaçao en Aruba, die eerst "dwarslagen") de excuses van Nederland (prematuur) geaccepteerd.

Dit geldt nu ook voor Sint-Maarten die aanvankelijk aangaf het niet te accepteren, maar overstag is gegaan bij het horen van de gemeende en emotioneele speech van Rutte.

Het enige land dat hier geen duidelijkheid over heeft verschaft, is Suriname zelf.

Vanuit Suriname is en blijft het oorverdovend stil

Dew Sharman – de vicevoorzitter van ons parlement – reageerde als enige en tegelijk ook zeer kritisch op de excuses vanuit Nederland.

Wij gaan absoluut niet akkoord met deze excuses, zover zijn we nog niet.

Er zijn meer gesprekken nodig, evenals geld.

Ook voorzitter Armand Zunder van de (niet officieel door de regering ingestelde) "Nationale Reparatie Commissie Suriname" is kritisch op de excuses.

reactie Suriname
excuses Nederland

Zunder blijft er op hameren dat het ontoelaatbaar is dat het Nederlandse kabinet niet over herstelbetalingen wil praten.

Suriname : eerst betalen, dan pas praten

Ook wil hij dat koning Willem-Alexander persoonlijk alsnof naar Suriname moet afreizen om alles nog eens dunnetjes over te doen.

De Surinaamse president Chan Santokhi heeft tenslotte helemaal niet gereageerd op de excuses en was ook niet bereikbaar voor verder commentaar.

Bron : NU.nl / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Was u ook onder de indruk van deze speech?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!