Een bericht over deze app

Een bericht over deze app></div>

<p class=PARAMARIBO, 20 december 2022 – De gratis app die u nu in handen heeft zorgt er al (bijna) tien jaar lang voor dat het laatste nieuws uit Suriname het eerste op uw telefoon komt.

Ontwikkeling

De app is ooit als hobbyproject begonnen omdat de digitale nieuwsvoorziening (voor Suriname) in die tijd (rond 2013) simpelweg niet of nauwelijks aanwezig was.

Deze app voorzag in een eigen behoefte om toch snel al het nieuws te lezen in een prettig vormgegeven app op de telefoon.

Aanvankelijk bestond de app uit slechts één nieuwsbron, dat werden er twee, toen drie en inmiddels zijn dat alle bekende kranten van ons land.

Nog wat later kwam de optie er bij om te reageren, kwamen er quizjes en polls en werd de app trouw een paar keer per jaar bijgewerkt met nieuwe features en designs.

De app is gratis, vrijwillig en begonnen als hobbyproject

Zoals eerder deze maand nog zodat men meer grote foto's ziet, meldingen krijgt bij belangrijk nieuws en ook kan reageren met een smiley.

Ook is er geprobeerd de app wat op te vrolijken met sneeuw, een kerstboom en extra artikelen met mooie foto's, geschiedenis en wetenschap; allemaal op vraag van de lezers zelf.

Schelden en schreeuwen

Waar het exact aan ligt is niet duidelijk, maar sedert enkele maanden is de sfeer in Suriname (onder de bevolking) en daarmee ook in deze app bijna volledig omgeslagen en tot het extremistische toe.

Wellicht omdat de economie niet vlot, feitelijk alles aan ontwikkeling binnen het land tot stilstand is gekomen en er geen sprake is van een zichtbaar beleid, maar feit is dat het "altijd de schuld van een ander is".

Er is lijkt veel onverdraagzaamheid onder het Surinaamse volk

De hele discussie rondom "de excuses" heeft daar ook niet aan bijgeholpen, want dat is ook zeer polariserend geweest binnen onze kleine maatschappij.

Feit is dat "de lezers" hoe dan ook flink zijn gaan schelden en schreeuwen en er met man en macht wordt geprobeerd de discussie netjes te houden.

Met honderden reacties per dag waarvan evenzoveel totaal niet toelaatbaar zijn, is dat echter lastig; men blijft terugkomen onder andere namen, scheldt elkaar volledig kapot en schrijft de meest afschuwelijke zaken onder de reacties van een ander.

Tot "overmaat van ramp" wordt de technische beheerder van deze app (die dus geen journalist, redacteur, fotograaf of werknemer van de regering is) ook steeds vaker uitgescholden, met de dood bedreigd en in een hoek neergezet alsof "admin" samenwerkt met Zunder om tientallen miljarden binnen te halen.

Ook zou deze app er alleen maar zijn vanwege censuur en voorkomen dat de waarheid naar boven komt.

Dat is lastig aangezien de app al bijna 200.000 nieuwsberichten heeft gepubliceerd, vrijheid van meningen juist stimuleert en sinds deze week ook nog gepaast trots lid is geworden van de "federated press";

Een unicum in Suriname.

Admin moet dood, is een hindoestaan, creool en NDP'er

Het is geen probleem dat men ondergetekende uitscheld, met de dood bedreigd of nog erger, maar feit is; de app is gratis, al het werk hieraan komt voort uit liefde voor Suriname, het land, de journalistiek en het vak.

Niemand betaalt voor de app, niemand heeft een abonnement, niemand is verplicht de app te gebruiken.

Sommige lezers blijven maar schelden, schreeuwen

Elke week worden er waarschuwingen uitgegeven, mensen geblokkeerd, berichten verwijderd en vriendelijk geprobeerd iemand op een fout te wijzen.

In plaats van dat we naar onszelf kijken en afvragen "waarom schelden we eigenlijk zoveel", wordt de vinger altijd "naar de ander" gewezen, waaronder ook "admin".

Culturu

Het dieptepunt was een ingezonden brief die via de nieuwssite Culturu is verspreid.

Los van de mening in die brief, was het niveau totaal ontoelaatbaar.

Het racisme in deze app is "altijd de schuld van een ander"

Echter is het de keuze van de journalist, eindredactie of redacteur om dit te publiceren, admin kan dat (gelukkig) niet beïnvloeden, dat zou immers de persvrijheid niet ten goede komen.

Omdat dagblad De West deze week een serieuze storing had waarbij alle computers en de webserver zijn getroffen, is "Culturu" volautomatisch in de app verschenen.

Als een bron wegvalt, komt er volautomatisch een ander

Dat is geen mensenwerk, het hele systeem achter de app met honderden berichten per dag en evenzoveel reacties is zeer vergaand geautomatiseerd; het is de meest moderne, meest vooruitstrevende en meest innovatie app van ons land.

Maar er gaan dingen mis, niet alleen onder de reacties, ook bij de ingezonden brieven.

De lezer heeft macht

Berichten lezen, weghalen, waarschuwen en mensen verbannen is iets dat enkel "admin" kan doen.

Maar u – de lezer – heeft ook macht; druk simpelweg op "meld!" als een bericht niet toelaatbaar is, dan komt deze met hogere prioriteit in de rij te staan om beoordeeld te worden.

Verbeter deze app? Begin dan ook bij uzelf

Het is makkelijk te roepen dat "de ander" schelt of dat "iemand anders" het maar moet oplossen; dat is namelijk niet altijd zo snel mogelijk, maar we kunnen er ook zelf wat aan doen.

Stop met schelden, waarschuw een ander en druk op meld.

Inmiddels is De West weer terug online (al heeft hun server issues met de "load balancing"), maar de eerste artikelen komen wel weer door.

Culturu is dus verdwenen uit de app, daarmee ook het artikel en de vele scheldkanonnades.

Laten we zeker het einde van dit jaar gewoon aardig zijn voor elkaar.

"Deze app censureert al het nieuws en publiceert leugens"

De meeste mensen hier schelden niet en zijn geen racisten – ook "admin" absoluut niet – en er wordt echt keihard, 24/7 en gratis gewerkt om alles in goede banen te leiden.

De lezer bepaalt

Maar zolang een deel van de lezers oproept tot geweld, moord, schelden en erger, blijft het dweilen met de kraan open.

Een gelukkig nieuwjaar, wie weet haalt de app nog net met moeite het jubileum van tien volle jaren... als we allemaal wat aardiger reageren hier.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Gelukkig Nieuwjaar?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!