Santokhi : "ik beloof u veel beloften"

Santokhi : "ik beloof u veel beloften"></div>

<p class=PARAMARIBO, 23 december 2022 – Onlangs gaf een lezer van deze app een interessant lijstje door met "eisen" voordat hij zou terugkeren naar Suriname om hier te investeren in het onderwijs.

Eisen

Begin dit jaar had Santokhi namelijk veel beloften gedaan en de lezer in kwestie had aangegeven dit jaar dan af te wachten om te zien of het "veilig genoeg" was om daadwerkelijk te investeren.

Santokhi beloofde veel, maar kwam hiervan niets na

Voor het zo ver was, moesten deze (door Santokhi beloofde) punten de afgelopen 12 maanden worden ingewilligd;

  1. Meer veiligheid
  2. Makkelijker investeren
  3. Meer ruimte diaspora
  4. Minder auto's
  5. Meer fietsers
  6. Minder vervuiling

Pakket met beloften

De aanleiding om dit "lijstje" in de app te vermelden was de "zoveelste" belofte van Chandrikapersad Santokhi dat het komend jaar echt veel beter gaat worden voor iedereen.

Er zouden (bijna) gratis woningen komen, zeer voordelige leningen, iedereen gaat er in salaris en koopkracht op vooruit en de economische ellende ligt eindelijk achter ons.

De lezer in kwestie memoreerde daarop het feit dat Santokhi aan het einde van elk jaar beloofd dat het "dit jaar mislukt is", maar "volgend jaar veel beter wordt".

Omdat zijn lijst met wensen en beloften ook dit jaar (wederom) niet is uitgevoerd, heeft de lezer besloten voorlopig geen tijd en geld in ons land te steken.

Verbeterpunten Suriname
– (c) Loebas –

Aangezien deze app het nieuws brengt sinds 2014 is het dus eenvoudig te controleren of deze stelling klopt;

Belooft Santokhi rond december van elk jaar inderdaad dat het jaar daarop beter wordt?

Elk jaar opnieuw

Voor de critici onder ons; de huidige president van Suriname is Chandrikapersad Santokhi.

Natuurlijk valt er ook veel te vertellen over de andere presidenten, zoals bijvoorbeeld Wijdenbosch en Bouterse.

Maar die periode ligt achter ons en deze personen zijn geen president meer.

We kunnen dus kijken naar hun beloften (Bouterse na de olievondsten in december 2014 : "ik beloof u allen een gouden kerst"), maar de app kijkt liever naar het "nu".

Een korte zoektocht in het grote archief (bijna 200.000 artikelen) van deze app levert al snel een verrassend overzicht op;

Loebas had gelijk.

2019

De VHP was nog niet aan de macht, maar er waren in 2019 (enkele maanden voor de verkiezing) al wel tekenen dat dit zou kunnen gebeuren.

2019 : binnen 200 dagen is de crisis voorbij

Santokhi greep om die reden direct zijn kans in oktober 2019 om te melden dat in 2020 "binnen 200 dagen alle problemen zouden zijn opgelost".

Belofte 2019
– Chandrikapersad Santokhi –

Suriname zou binnen een half jaar dus voortvarend zijn, goed ontwikkeld met een stabiele economie en goed inkomen voor iedereen.

Dit zou gerealiseerd moeten worden dankzij "onze rijkdommen als goud, olie, hout, diamant, zuurstof, vis, bananen en rijst".

2020

Nadat Santokhi inderdaad was gekozen als nieuwe president en het tijdperk van de NDP achter ons lag, bleek het toch niet zo eenvoudig.

Simpelweg gezegd werd 2020 een rampjaar waarbij de koers totaal instortte, de schulden enkel toenamen en de economie volledig tot stilstand kwam.

2020 : binnen een jaar is alles beter

Maar positief als Chandrikapersad is, beloofde hij in oktober 2020 dat alles in 2021 "echt veel beter dan ooit gaat worden".

Belofte 2020
– Chandrikapersad Santokhi –

Het speerpunt van het komende jaar (2021) zou zijn dat "de grenskwestie werd aangepakt, er beter begaanbare wegen kwamen en de prijzen landelijk zouden dalen".

2021

Ook vorig jaar gaf Santokhi het land hoop door in december 2021 te beloven dat 2022 eindelijk de doorbraak van ontwikkeling en vooruitgang zou komen.

Belofte 2021
– Chandrikapersad Santokhi –

Wie terugkijkt naar het afgelopen (huidige) jaar kan zelf bepalen wat er van de belofte terecht is gekomen.

2021 : ik beloof u dat het volgend jaar beter is

Een rijkere werkende klasse, minder belasting, hogere inkomens en meer bonussen.

"Dat beloof en garandeer ik u", waren de woorden van onze president.

Ook wist de president te vertellen waarom de voorgaande beloften niet waren gelukt; het was de schuld van zijn voorganger(s), want die zouden te veel schulden hebben gemaakt.

Persvrijheid

Een opvallend detail is de laatste opmerking van onze president in zijn speech.

De president staat ook stil bij de aanval op de journalistiek, waarbij hij meedeelt geweld en intimidatie niet toe te zullen laten.

Enkele maanden later werden journalisten (tijdelijk) opgesloten nadat ze via Social Media kritiek zouden hebben geleverd en zelfs aangevallen door (mensen van) vicepresident Brunswijk.

Ondanks zijn beloften dat de pers in alle vrijheid moest werken, greep Santokhi niet in en liet de zaak volledig op zijn beloop.

2022

Alhoewel Santokhi zijn voorgangers beschuldigde de oorzaak van alles te zijn, is er in 2022 niet veel van zijn beloften terecht gekomen.

De schuld van Suriname is in 2022 helaas alleen maar verder gegroeid, er is niets afbetaald, de koers is nog verder gedaald en de hulp van het IMF is on-hold gezet.

2022 : er gaat veel verbetering komen

Maar gelukkig is er hoop, want in december 2022 beloofde Santokhi dat 2023 toch echt veel verbeteringen gaat krijgen.

Belofte 2022
– Chandrikapersad Santokhi –

Het komende jaar gaat – volgens de president – veel beter worden dan de eerdere jaren doordat "de regering meer schulden aangaat (via het IDB) en net als voorgaande jaren een prudent beleid voert".

2023

Of de beloften uitkomen en 2023 inderdaad het jaar van stabiliteit, meer inkomsten en ontwikkeling gaat worden moet nog blijken.

Beloften
– Chandrikapersad Santokhi –

Wie de statistieken er op na slaat, ziet in ieder geval dat Santokhi elk jaar meer beloofd en daar in ieder geval wel een stijgende lijn in zit.

Tot dusver wordt er op 31 december van elk jaar echter veel beloofd, maar lijkt men dat een dag later in januari alweer vergeten.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Welk belangrijk punt zou volgens u in 2023 verbeterd moeten worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!