✉️ (ingezonden) Is de Corantijnbrug een luchtkasteel?

✉️ (ingezonden) Is de Corantijnbrug een luchtkasteel?></div>

<p class=PARAMARIBO, 24 december 2022 – Sinds het aantreden van Chandrikapersad Santokhi als president heeft hij het volk van Suriname veel beloofd.

Brug te ver

Van meerdere, internationale luchthavens tot diepzeehavens, ultramoderne waterstoffabrieken, tienduizenden huizen en goedkope leningen voor een ieder.

Santokhi : ik beloof dat de Corantijnbrug voor 2025 klaar is

Een andere belofte is ook bij meerdere van zijn voorgangers een krachtige tool tot herverkiezing gebleken; bruggen, heel veel bruggen!

"De brug over de Corantijn komt er voor 2025, dat garandeer en beloof ik u als president van de Staat Suriname", aldus de president in een toespraak van begin dit jaar in Nickerie.

Half miljard

Er zouden veel onderzoeken gedaan zijn en de uitkomsten daarvan is dat de brug niet alleen een poort naar Guyana opent, maar ook veel toeristen zal trekken die zich massaal gaan vergapen aan dit architectonische hoogstandje.

Ook de kostprijs ligt al vast, want men heeft immers alles doorgerekend, berekend en herrekend; voor minder dan een half miljard moet de brug gebouwd kunnen worden.

Beloften Corantijnbrug
– door de jaren heen –

De Corantijnbrug is altijd al een belofte geweest van onze presidenten, maar sinds Santokhi de scepter zwaait, is deze belofte in alle kracht toegenomen.

Vooral vlak voor de verkiezingen van 2019 is een sterke piek in het aantal "beloften binnen de media" wat dat brug betreft.

Rond 2020 / 2021 was het even stil en nu het slechter gaat met de economie en de herverkiezing van 2025 op het spel staat, zijn het aantal berichten hierover flink toegenomen.

Suriname Nieuws
gratis app

Tegelijkertijd is er geen geld voor medicijnen, schoeisel voor leger en politie, de bestrijding van de rattenplaag in Nickerie, of een broodnodige schoonmaakbeurt van onze kanalen.

Geld voor schoenen is er niet, maar de brug gaat er komen

Het water dat de brug moet over overwinnen stroomt dus net zo hard weer terug onze straten in.

Wanneer de brug gebouwd wordt, krijgen wij daarom hoe dan ook natte voeten.

En het is maar de vraag of de brug ooit gerealiseerd gaat worden, want eerder deze week meldde de verantwoordelijke minister opeens "dat er nog geen financieel onderzoek was gedaan, geen haalbaarheidsstudie en er ook geen overleg meer met Guyana is".

Kink in de kabel

Ergens in het eerste kwartaal van 2023 wordt bekeken of de brug gebouwd gaat worden en of het wel mogelijk is om nieuwe leningen hiervoor binnen te halen.

Dat is een vreemde uitspraak, want eerder verkondigde onze president zelf dat er juist veel onderzoeken waren geweest die allemaal aanwezen dat de brug er zeker zou komen, voor 2025 zelfs.

Er is niets onderzocht, maar de eerste stenen al wel gelegd

En niet alleen dat, want er is zelfs al een begin gemaakt met de aanleg van het enorme bouwwerk.

Een aantal maanden geleden zou in kaart gebracht zijn van welke plek de brug aan onze kant begint en in Guyana weer aankomt.

Aan onze kant is toen zelfs feestelijk en met veel vertoon "de eerste steen" (of "pijler") geslagen wat het begin zou markeren van de brug over diezelfde Corantijn.

Ontwerp

Een "internationaal gerenommeerd architectenbureau" had ook al een "door de ministerraad goedgekeurd" baanbrekend ontwerp ingediend.

Dit zodat iedereen kon zien waar de toekomstige drommen toeristen zich aan zouden kunnen vergapen.

Toch?

Of is er helemaal geen ontwerp en heeft men "gewoon maar een plaatje van internet gestolen en gedaan alsof dit onze brug is"?

Een buitenlands bureau heeft een ontwerp gemaakt

Liegt men over de onderzoeken, leningen, ontwikkeling en status van de brug?

Ja.

Leugens en bedrog

Het leek zo mooi, een enorme en moderne brug over onze eigen Corantijn.

De machtige stuurman Santokhi navigeert ons over de Corantijn

Stoere pijlers, brede wegen, een architectonisch hoogstandje dat bewijst hoe Suriname zich in de internationale vaart der volkeren weet te scharen en dat alles onder leiding van de grote ziener en doener, Chandrikapersad Santokhi.

Ontwerp Corantijnbrug
– (c) Dagblad de West –

Op het ontwerp, dat duidelijk een brede rivier overbrugt en zich in tropische oorden waant, is zelfs een volgeladen toeristenboot te zien.

Gestolen brug

Honderden Surinaamse, Guyanese en Europese toeristen die zich met drommen melden om eens in hun leven onder de machtige pijlers van de Corantijnbrug te varen.

Of zijn het Aziatische toeristen?

"Aziatisch", hoor ik u vragen, "hoezo Aziatisch? Zijn het Chinese winkeliers die zijn afgereisd naar Nickerie om daar het negende wereldwonder te aanschouwen?".

Nee, het ontwerp van deze brug is simpelweg gestolen van een architectenbureau uit het Aziatische land Myanmar en daar zelfs al gebouwd.

Het hele ontwerp voor onze brug is nooit gemaakt, het internationale architectenbureau bestaat niet en de rivier op de foto is niet de Corantijn.

De presentatie van "onze" brug is gestolen uit een ander land

U leest het goed;

Het "jarenlange onderzoek naar de haalbaarheid en presentatie van onze brug" is gebaseerd op een gestolen plaatje van een totaal andere brug uit een heel ander land.

En zowel het Kabinet van de President als de Communicatiedienst Suriname doen zonder blikken of blozen alsof dit "onze" brug gaat worden.

Zoeken

De reden dat ik de stelling over "leugens en bedrog" hier durf te plaatsen, is omdat het simpelweg bewezen kan worden.

Toen ik bovenstaand ontwerp herhaaldelijk terug zag komen, was ik daarvan erg onder de indruk.

De "Surinaamse" brug is niet van ons en gemaakt in 2019

Het zag er zo mooi uit, groot, solide, goed vormgegeven en een realistisch beeld van hoe het allemaal kan gaan worden.

Maar het was vreemd dat "het internationale ontwerpbureau" nooit bij naam werd genoemd en dus ben ik gaan zoeken welke architect dit hoogstandje voor ons land heeft gemaakt.

Het zoeken naar afbeeldingen is erg simpel; je stuurt een foto naar Google of een andere dienst en deze toont vervolgens waar de afbeelding nog meer op internet staat.

Op die manier hoopte ik in het portfolio van de betrokken architect uit te komen.

Maar in plaats daarvan kwam ik uit in Azië, Myanmar en ook nog in 2019 want de brug bleek al gebouwd voordat Santokhi gekozen was.

Via de "gratis zoekmachine voor plaatjes" TinEye.com heb ik het ontwerp van onze brug ingevoerd en kreeg er direct meerdere resultaten voor terug.

Zoeken naar de brug
– meerdere resultaten gevonden –

In het zoekoverzicht zie je mooi of de foto hetzelfde is als "onze brug", wanneer deze voor het eerst op internet is verschenen en bij welke website of krant.

Alle foto's leiden naar Azië en dat is niet vreemd als je weet dat het gaat om een brug in het tropische, Aziatische land Myanmar.

De Corantijnbrug is gebouwd in een ander tropisch land

Net als Suriname gezegend met brede, bruine rivieren en tropische palmen aan weerzijden van de oevers.

De Communicatiedienst Suriname heeft de afbeelding wat dat betreft goed uitgezocht, met een op het oog treffende gelijkenis met ons warme, tropische landje.

Myanmar

Wanneer je op een foto uit de gevonden resultaten klikt, reis je direct af naar het verre land Myanmar.

Zij gebruiken een ander schrift dan ik kan lezen, maar het is duidelijk dat het hier om exact dezelfde brug gaat "als de onze".

Brug te Myanmar
– artikel uit 2019 –

Gelukkig zijn er meer resultaten dus ik hoef de tekst niet eens te vertalen, want gerenommeerde persbureaus als Reuters en Nikkei Asia hebben ook over deze Aziatische brug geschreven.

Financieel artikel
– brug geeft boost aan economie –

Wat verder onderzoek toont zelfs afbeeldingen van de brug in aanbouw en al snel wordt duidelijk dat het hier om de prestigieuze Yangcun Dala Brug gaat.

Bouw van de brug
– begonnen in 2020 –

En zeg nu zelf, het uiteindelijke resultaat van "onze brug over de Corantijn" mag er zijn.

De brug in gebruik
– de Yancun Dala Brigde –

Alleen jammer dat het niet onze brug is en deze er waarschijnlijk nooit gaat komen.

Bron : Kees Christoffel Donk / 2e jaars ICT-security


— UW MENING —

Wat is uw mening over deze gang van zaken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!