🧪 (wetenschap) Astronauten vast in de ruimte

🧪 (wetenschap) Astronauten vast in de ruimte></div>

<p class=PARAMARIBO, 24 december 2022 – Het zal de nachtmerrie van elke astronaut zijn; vastzitten in het heelal en niet (tijdig) terug kunnen keren naar de beschermende omgeving van onze planeet.

Lekkend voertuig

Momenteel kunnen meerdere astronauten in het International Space Station (ISS) echter niet terug keren vanwege een lek in hun capsule.

De astronauten zitten nu "klem" tussen hemel en aarde

En dat terwijl dit ruimtevaartuig juist is bedoeld om de bemanning te laten landen op aarde.

De Amerikaanse en Russische ruimtevaartorganisaties weten niet of het lek in de huidige Sojoez capsule dermate ernstig is dat de astronauten hier niet veilig mee terug naar de aarde kunnen keren.

Mocht de beschadigde capsule inderdaad niet geschikt zijn voor een terugreis, dan zou er een volledig onbemande capsule vanaf Bajkonoer in Kazachstan gelanceerd moeten worden.

Halverwege komende maart staat er al wel een lancering van een andere Sojoez-capsule (met ruimtevaarders) gepland.

Als de nood in het ISS hoog wordt, kan dit eventueel vervroegd worden naar februari.

Redding capsule

Dezelfde capsule die aanvankelijk nieuwe mensen zou brengen, moet dan leeg naar het ISS vliegen om de achtergebleven personen op te halen.

Door een gat is alle koelvloeistof de ruimte in gelekt

De beschadigde Sojoez – die momenteel aan het ISS is gekoppeld – zou in dat scenario dan wel zonder ruimtevaarders zelfstandig terug naar de aarde moeten keren.

Er zou een gat met een diameter van minder dan een millimeter in het radiatorsysteem van de kapotte capsule zijn ontstaan.

Ondanks de minuscule afmetingen is hieruit wel alle koelvloeistof gelekt.

Dit verstoort de temperatuurregeling in de capsule, maar met het automatische en handmatige vluchtsysteem zelf zou gelukkig niets aan de hand zijn.

Het is niet duidelijk waardoor het lek ontstaan is. In eerste instantie werd er gespeculeerd dat het om het gevolg van een kleine meteorietregen ging.

Meteorietregen

Zowel Amerikaanse als Russische autoriteiten spreken dit tegen; de richting van de inslag zou niet overeen komen met de betreffende beschadiging.

De nu kapotte Sojoez-capsule bracht eerder dit jaar zowel de Russische kosmonauten Sergei Prokopyev en Dmitry Petelin als de Amerikaan Frank Rubio naar het ISS.

Ondanks het lek is en blijft het de bedoeling dat de capsule uiteindelijk ook hun terugreis faciliteert, maar of dat gaat lukken is afhankelijk van de omvang van het lek en de gevolgen voor de veiligheid.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u de maanlandingen meegemaakt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!