Ook Nederlandse koning staat stil bij slavernij

Ook Nederlandse koning staat stil bij slavernij></div>

<p class=PARAMARIBO, 25 december 2022 – Niet alleen de Nederlandse premier Mark Rutte heeft uitgebreid stilgestaan bij de Afrikaans / Arabische trans-Atlantische slavernij. Ook koning Willem-Alexander haalde deze periode aan in zijn recente kersttoespraak.

Kersttoespraak

Ook na de excuses van Rutte gaat Nederland – zoals beloofd – in volle vaart door met het creëren van bewustwording rondom hun gedeelde inbrengst in de wereldwijde slavenhandel van eeuwen terug.

De woorden van de Nederlandse koning zijn ook dit maal zeer goed gevallen en ontvangen bij de diverse belangenorganisaties.

Tenminste, de Nederlandse organisaties aangezien de in ons land zelfbenoemde instanties vooral uitblinken in het elkaar tegenwerken en blijven eisen van tientallen tot honderden miljarden aan euro's.

Alle landen werken nu samen met Nederland, behalve wij

Tot op heden heeft de regering zelfs nog helemaal niet gereageerd op de excuses en handreiking vanuit Nederland. Dit in tegenstelling tot de zeven andere landen waaraan de excuses gericht waren.

Tula erg belangrijk

Vooral Aruba, Sint-Maarten en Curaçao zijn inmiddels in verregaande dialoog en werken samen aan het toekomstige herstel van onder ander de belangrijke tot slaaf gemaakte, Tula.

Positieve reacties

De Nederlandse koning sloot in zijn kersttoespraak aan bij de excuses die premier Mark Rutte namens de regering aanbood.

Voor wat er toen aan onmenselijks is aangericht in de levens van mannen, vrouwen en kinderen, draagt nu niemand de schuld.

Maar door ons gezamenlijke verleden eerlijk onder ogen te zien en de misdaad tegen de menselijkheid die de slavernij was te erkennen, leggen we wél een fundament onder een gezamenlijke toekomst.

Koning Willem-Alexander
kersttoespraak 2022

Linda Nooitmeer

Linda Nooitmeer van het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) was onder de indruk van de speech.

Het moet nog even landen.

Ik vond het een heel mooie boodschap.

De koning refereerde aan de excuses, aan de misdaad tegen de menselijkheid en aan nazaten van mensen die in slavernij hebben geleefd.

Linda Nooitmeer
NiNsee

Rabin Baldewsingh

Rabin Baldewsingh – de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme – vond de woorden van de koning emotioneel

Hier gaat het uiteindelijk om.

Het was echt een zeer verbindende toespraak.

Als voorbeeld noemt Baldewsingh de manier waarop de koning de doorwerking van het slavernijverleden gebruikte om mensen op te roepen om aan te haken en mee te doen.

Rabin Baldewsingh
NCDR

Volgens de Nationaal Coördinator is het "heel groot" dat de koning met zijn woorden de excuses die Rutte eerder heeft uitgesproken onderstreept.

Dagmar Oudshoorn

Ook Dagmar Oudshoorn, voorzitter van het voormalig Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden en directeur van Amnesty International Nederland, spreekt van mooie en verbindende woorden.

Ik denk dat de toespraak heel belangrijk is voor de nazaten van tot slaaf gemaakte.

Volgens haar gaven de woorden van de koning vooral aan wat het adviescollege in zijn rapport 'Ketenen van het Verleden' stelde.

We hebben een gedeeld verleden en we moeten ook naar een gedeelde toekomst.

Dagmar Oudshoorn
Amnesty

Kathleen Ferrier

Dit vindt ook Kathleen Ferrier, commissievoorzitter van Unesco Nederland. Zij denkt dat er een belangrijk fundament is gelegd voor verzoening richting het veel besproken herdenkingsjaar.

Het waren veelbelovende woorden voor de invulling van dat wat na de komma komt.

Belangrijk dat hij de woorden 'misdaad tegen de menselijkheid' noemt en dat hij spreekt over verzoening.

Kathleen Ferrier
Unesco

Nederlandse bevolking

Al met al lijkt de Nederlandse bevolking er zelf wel klaar mee te zijn. Dagelijks wordt het thema (volgens hun) nu wel genoeg besproken en is het allemaal duidelijk gemaakt.

Nederland steunt excuses, maar is klaar met "bedelen"

Een grote meerderheid staat inmiddels achter de excuses, maar ze zien het voor Suriname vooral als een nieuwe kans om de hand op te houden en nog meer geld van het voormalig moederland te eisen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat verwacht u nog van Nederland aangaande de slavernijperiode?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!