Vragen aan de Communicatiedienst Suriname

Vragen aan de Communicatiedienst Suriname

PARAMARIBO, 5 januari 2023 – Sinds het begin van de oprichting van de Communicatiedienst Suriname (CDS) heeft deze app – uit hoofde van het toepassen van het journalistieke principe "hoor en wederhoor" – ongeveer 50 maal contact met de dienst opgenomen.

Er is nog nooit geantwoord.

Eenzijdige communicatie

Telkens wanneer er vragen waren over bijvoorbeeld;

...of simpelweg "een vraag over iets dat gezegd is", is er zowel via de mail als telefonisch geprobeerd deze dienst te contacten.

De communicatiedienst praat veel, maar antwoordt nooit

Ook na soms wel weken wachten wordt er nooit geantwoord, niemand is bereikbaar, e-mails worden niet beantwoord en telefoongesprekken niet opgenomen.

India

De aanstaande reis naar India was ook aanleiding voor enkele vragen die voor zowel journalisten als de bevolking interessant zouden kunnen zijn.

Logische vragen over een reis worden volledig genegeerd

Tien dagen geleden zijn daarom onderstaande vragen ingediend, maar ook deze zijn wederom nooit beantwoord.

Vragenlijst

  1. De reis naar India wordt – vanaf het moment van aankomst – volledig betaald door India zelf. Is hier over onderhandeld, of is het een direct aanbod vanuit het gastland geweest?

  2. De kosten van de reis "tot aan" India moeten wel door ons land worden betaald. Om welk bedrag gaat het en hoe is dit bedrag opgebouwd?

  3. Wat is de reden dat de vrouw van de president meegaat en in welke hoedanigheid gaat zij mee? Als "vrouw van" of een meer diplomatieke functie als "first lady"?

  4. Welk programma gaat Santokhi in India doorlopen, op welke dagen, welke locatie en door wie is dit programma samengesteld?

  5. Vergezeld zijn vrouw hem daarbij, blijft zij achter of heeft zij een eigen programma ter plaatse?

  6. Wat is, op de lange termijn, de bedoeling van deze reis? Wanneer kan gesproken worden van een "geslaagde week"?

  7. Zijn er analyses gemaakt wat het verblijf – al dan niet financieel – zou moeten opbrengen om te kijken of dit soort bezoeken in de toekomst rendabel voor het land kunnen zijn?

  8. Tijdens deze reis is Ronnie Brunswijk (waarnemend) president van Suriname. Staat Santokhi dagelijks in contact met hem en hoe is de beveiliging van deze contactmomenten geregeld (encryptie, versleutelde dataverbindingen, etc...)?

  9. Behalve de first lady en Ramdin gaan ook een tiental Nederlandse ondernemers van Indiase afkomst mee. Op basis waarvan is deze lijst met Haagse ondernemers samengesteld?

  10. Waarom is er gekozen voor Nederlandse zakenlieden (uit Den Haag) en niet voor hun Surinaamse counterpart?

  11. Wordt de reis en het verblijf van deze Nederlandse delegatie ook betaald door India en hoe is de eventuele kostenraming hiervan tot stand gekomen?

  12. Wat is het doel van deze Nederlandse / Haagse delegatie, hoe is dit doel samengesteld, wie is daar bij betrokken geweest en hoe kan Suriname profiteren van de inbreng van deze Nederlandse aanwezigheid?

  13. Hoe kan gegarandeerd worden dat deze Nederlandse ondernemers niet "gratis meeliften" met de presidentiële delegatie om zo meer mandaat / uitstraling te verkrijgen voor hun eigen, private ondernemingen?

  14. Komt de opbrengst van deze Nederlandse delegatie, die via onze president zaken gaat doen, terug in de begroting van Suriname, of is dit enkel voordelig voor de ondernemers en Nederland zelf?

  15. Wordt er, na de reis, een verslag (post mortum) gepubliceerd met alles dat is besproken, vastgelegd, bepaald en binnengehaald?


Omdat de vragen waarschijnlijk bij wel meer mensen spelen, transparantie en communicatie speerpunten zijn van deze regering en na lang wachten er geen antwoord is gekomen, is besloten de vragen alsnog (onbeantwoord) hier te publiceren.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Had u graag antwoord op dit soort vragen gehad?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!