Historische Marinetrap (platte brug) bijna vergaan

Historische Marinetrap (platte brug) bijna vergaan

PARAMARIBO, 11 januari 2023 – De historisch en cultureel zeer belangrijke Marinetrap (in de volksmond beter bekend als "platte brug") staat op instorten en is bijna totaal verrot.

Marinetrap

Via deze steiger aan de Waterkant kwamen in vroeger tijden niet alleen de officiële gouvernementsboten aan, maar ook alle schepen met immigranten en contractarbeiders uit India en Indonesië.

Letterlijk elke voorouder van onze Javaanse en Hindoestaanse inwoners heeft ooit zijn eerste voetstappen gezet op deze houten aanlegsteiger.

De Marinetrap is de derde belangrijkste steiger van ons land

De brug is na jaren van lange verwaarlozing inmiddels een gevaar voor het volk en staat bijna op instorten.

Op de foto is goed te zien dat de Marinetrap (direct naast De Nationale Assemblee met op de achtergrond nog het Presidentieel Paleis) totaal verrot is.

Velen hebben hier ooit romantische momenten beleefd met het unieke uitzicht van een ondergaande zon boven de Surinamerivier en nog veel meer ervaren het momenteel als meer dan schandelijk dat onze regering niet eens in staat is een houten plank te onderhouden.

Personen kunnen liever deze trap mijden, er zijn vorig jaar zelfs al doden op gevallen.

Als ons land al niet in staat is om een houten aanmeersteiger te onderhouden, hoe kunnen we dan praten over de bouw van een miljoenenbrug naar buurland Guyana?

Stenen Trap

Nog geen vijftig meter naast de beroemde Marinetrap ligt een andere historische belangrijke en slecht onderhouden trap; de Stenen Trap.

Daar waar onze voorouders uit Azië hun eerste voetstappen op de Marinetrap achterlieten, deden de Afrikaanse tot-slaaf-gemaakten dit via de Stenen Trap.

Via de Stenen Trap kwam onze ex-slaven het land binnen

Deze is jarenlang verwaarloosd geweest, maar dankzij Nederlands geld uit de Europese Unie rond 2011 volledig gerestaureerd.

Helaas hebben onverlaten de originele koperen windroos (wat een uniek bouwwerk in de "oude wereld" was) tussen de stenen gestolen, om deze vervolgens om te laten smelten voor een beetje geld.

Koperdieven slaan slag

De windroos is toen vervangen door een stenen variant, maar deze is inmiddels beschadigd en wordt ook niet meer onderhouden.

De Marinetrap is van grote historische waarde

Een aantal Nederlandse vrijwilligers en archeologen hebben de zeer belangrijke Stenen Trap daarna wederom gerestaureerd en daarbij geprobeerd de originele stenen te hergebruiken.

Nederlandse vrijwilligers

Ook deze nieuw geplaatste stenen zijn door vandalen kapot gemaakt. Gebrek aan zowel toezicht als onderhoud zorgen er voor dat velen vrezen dat ook deze trap binnenkort niet meer veilig toegankelijk is.

Bron : Dagblad de West / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft ons land genoeg historisch en toeristisch besef?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!