Santokhi : contractarbeid was ook 'slavernij'

Santokhi : contractarbeid was ook 'slavernij'

PARAMARIBO, 15 januari 2023 – Het is niet gecommuniceerd door de Communicatiedienst Suriname (CDS), maar president Santokhi heeft India inmiddels verlaten en doet nu Nederland aan.

Chan en Rutte

In Nederland heeft hij ondermeer een kort en informeel overleg met premier Rutte waarbij het voornamelijk zal gaan over excuses naar de contractarbeiders toe.

Volgens Santokhi is deze groep miskend en gaan de aandacht en herstelbetalingen nu enkel naar de ex-slaven toe.

Santokhi : wij zijn niet betrokken geweest bij de excuses

Het leed van door Nederland (en Engeland) uitgebuite contractarbeiders in Suriname moet volgens hem dus veel meer aandacht krijgen.

Contractarbeid was een bewuste vervangingsstrategie, omdat Nederland het einde van de slavernij zag aankomen.

Het was een nieuw systeem van uitbuiting.

Vandaag (zondag – redactie) ontmoeten premier Mark Rutte en de president Chandrikapersad Santokhi elkaar opnieuw voor "een informeel gesprek".

Tussenlanding

De president maakt daarvoor een tussenstop in Nederland vanwege zijn rondreis van Brazilië naar India en weer terug.

Het Nederlandse kabinet heeft op 19 december vorig jaar excuses aangeboden voor hun deel in de Afrikaans / Arabische (trans-Atlantische) slavenhandel.

Enkele uren later liet Santokhi weten het jammer te vinden dat Nederland ons land volgens hem veel te weinig heeft betrokken bij de voorbereiding van de excuses.

Wel zijn er vele gesprekken gevoerd met belangenpartijen in zowel Nederland als Suriname, is vice-premier Kaag langs gekomen om alles te verduidelijken, heeft minister Weerwind dagenlang overleg gehad en gaf ook premier Rutte zelf nog acte de presence in ons land.

Niet enkel slaven

De Surinaamse president zei bovendien dat de beloofde herstelagenda van het Nederlandse kabinet niet alleen over het slavernijverleden moet gaan.

Het héle koloniale verleden van Nederland moet daarin aan bod komen.

De voormalig koloniale machthebbers zagen het einde van de slavernij namelijk aankomen.

Niet alle contractarbeiders kwamen hier "vrijwillig"

Daarom lieten ze via Engelse handelaren (Nederland mocht zelf geen mensen werven in India – redactie) tussen 1850 en 1925 arbeiders uit India naar Suriname halen.

De contractarbeiders kregen van de koloniale machthebbers niet altijd een goede behandeling en sommigen kwamen daarbij zelfs om het leven.

Kritiek Ferrier

Sommige critici in Suriname en Nederland vinden daarom dat Nederland ook excuses had moeten aanbieden voor het leed dat ons land Hindostaanse, Chinese en Indonesische contractarbeiders voor en na het einde van de slavernijperiode heeft aangedaan.

Heel Suriname is slachtoffer van Nederland geworden

De Nederlandse politicus Kathleen Ferrier heeft de wens om het leed van de contractarbeiders in de tekst van de slavernijexcuses te noemen begin december besproken met het Nederland kabinet.

Exuses slavernij moeten voorbehouden zijn aan ex-slaven

Dat voorstel leidde tot weerstand bij sommige andere aanwezigen. Die vonden dat het leed van de slavernij in Suriname en het Caribisch gebied centraal moest blijven staan.

Contractarbeid

Premier Rutte heeft contractarbeid niet genoemd toen hij namens de Staat excuses aanbood voor het slavernijverleden.

Er moet bewustwording komen rondom India en Indonesië

Het kabinet heeft wel beloofd ruimte te bieden aan "onderbelichte" onderwerpen die te maken hebben met het slavernijverleden.

Contractarbeid werd daarbij als voorbeeld genoemd.

Bron : NU.nl / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wilt u (ook) excuses en geld van Nederland voor de contractarbeiders?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!