✉️ (ingezonden) van der San : kiesstelsel

✉️ (ingezonden) van der San : kiesstelsel

PARAMARIBO, 23 januari 2023 – Na een uitgebreid interview door mij afgestaan, via LIM FM, omtrent de uitspraak van het Constitutioneel Hof over ons kiesstelsel, heeft de president op maandag 16 januari 2023 gesproken en de kogel is door de kerk.

VHP

De voorzitter van de VHP die de grootste fractie heeft in De Nationale Assemblee is tevens president van de Republiek Suriname. Hij heeft (in dit urgent geval) als een staatsman gehandeld en een daad gesteld ten opzichte van de Surinaamse gemeenschap.

Respecteren van het besluit van het Constitutioneel Hof is geen novum, maar behoort tot het rechtsstatelijk denken binnen een democratische rechtsstaat.

Dat de VHP als coalitiepartij binnen de regering dit standpunt heeft ingenomen moet als positief worden beschouwd voor een spoedige afhandeling van dit vraagstuk.

Eugène van der San
opiniemaker

De vraag (wat de inhoud van het verslag van de commissie Lim A Po nog kan veranderen aan het standpunt van de president) is niet relevant omdat het Surinaamse volk zelf door de president, wordt opgeroepen om te vechten voor een goed kiesstelsel en kiessysteem.

Wel, dan accepteren wij geen vertraging meer!

De opmerking van de VHP-voorzitter moet in de juiste perspectieven worden geplaatst.

Niets staat een ander kiesstelsel ons nu nog in de weg

Als hij aangeeft dat zijn partij vanaf de oprichting altijd een belangrijke rol heeft gespeeld bij zaken die een groot nationaal belang omvatten, moet nu wel de daad bij het woord worden gevoegd.

Bevoegde gezag

Hoewel alle lof verzoekster toekomt is de uitspraak van het Constitutioneel Hof niet gericht aan verzoekster, maar is deze binnen ons staatsbestel bestemd voor de uitvoerende macht, met name de president (artikel 99 van de grondwet).

Het is duidelijk wat er nu moet gaan gebeuren

Nu hij eindelijk heeft gesproken rijst de vraag wat hij precies bedoeld.

Daarover is mijns inziens geen onduidelijkheid.

Hij is voorstander van een rechtvaardig kiesstelsel namelijk het one person, one vote beginsel.

Dit betekent dat bij de toepassing van het landelijk evenredigheidsstelsel personen (dus de kiezers) een gelijke representatie hebben met betrekking tot het stemmen (gelijk gewicht).

Eugène van der San
opiniemaker

Bij het landelijk evenredigheidsstelsel is er dan ook geen sprake van meerdere kiesdistricten waardoor het gelijkheidsbeginsel ook volledig tot zijn recht komt.

Hier heeft elke stem hetzelfde gewicht bij de toekenning van de zetels.

Constitutioneel Hof

De uitspraak van het Constitutioneel Hof is dan nageleefd en daarmee voorkomen wij een volgend bezwaar of verzoekschrift van een andere belanghebbende.

Er moet een referendum komen op de kwestie op te lossen

Onze verantwoordelijkheid nu is om te zorgen dat dit jaar nog een aanpassing van de Kiesregeling tot stand komt, zodat op 25 mei 2025 de periodieke verkiezingen, gehouden kunnen worden.

Knollen, citroenen

Binnen onze constitutie is de mogelijkheid geschapen om vraagstukken zoals deze middels een volksraadpleging op te lossen, indien de regering niet in staat is zulks conform de vigerende wettelijke procedure te bereiken.

Een referendum is het meest aangewezen middel om naleving van de uitspraak te toetsen.

Bron : Eugène van der San / via SR Herald


— UW MENING —

Adviseert u een referendum over deze kwestie?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!