Nederland steunt fonds slavernijverleden

Nederland steunt fonds slavernijverleden

PARAMARIBO, 25 januari 2023 – Alhoewel Suriname nog steeds hoopt op miljoenen of zelfs miljarden aan "smartegeld" vanwege ons (gedeelde) slavernijverleden, gaat het debat in Nederland een hele andere kant op.

Slavernijfonds

Nederland lijkt veel meer in te zetten op zaken als bewustwording en onderwijs en juist niet op het betalen van schadevergoedingen aan ons land, of andere landen die iets met de Arabisch / Afrikaanse trans-Atlantische slavernij te maken hebben gehad.

Nederland geeft geen cash, wel inzicht en onderwijs

In de (Nederlandse) Tweede Kamer is dan ok brede steun voor het fonds dat hun kabinet wil oprichten om de "doorwerking" van het slavernijverleden tegen te gaan.

Het gaat om een eenmalig bedrag van 200 miljoen euro dat over meerdere jaren kan worden uitgegeven.

Over de precieze invulling is nog niet veel bekend. Zowel de Kamer als het kabinet willen dat betrokkenen hierover meedenken.

Naamswijziging

Premier Mark Rutte kondigde het fonds aan in zijn historische toespraak op 19 december. Op die dag bood hij namens de staat excuses aan voor het slavernijverleden.

Het fonds wordt opgesplitst in twee delen, legde minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) woensdag uit aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil 100 miljoen euro vrijmaken om bijvoorbeeld het gratis laten wijzigen van achternamen die een link hebben met de slavernij mogelijk te maken.

Er wordt 100 miljoen betaald om familienamen te wijzigen

Ook kan dit bedrag besteed worden aan onderzoek.

Onderzoek

Daarnaast komt er een subsidiepot van 100 miljoen euro.

Mensen en organisaties met een goed idee kunnen daar aanspraak op maken.

Het moet gaan om plannen die bijdragen aan de bewustwording van het slavernijverleden of de doorwerking daarvan in het hier en nu.

Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) benadrukte dat het moet gaan om een "laagdrempelige" en "breed gedragen" regeling, zodat de subsidiepot voor alle betrokkenen toegankelijk is.

Suriname lijkt uiteindelijk (toch) geen cent te krijgen

Zowel in Nederland als "in Suriname, op de eilanden en in de autonome landen".

Geen contant geld

Suriname lijkt dus flink mis te grijpen waar het gaat om de enorme bedragen (vele tientallen miljarden euro's cash – redactie) die toppers als Zunder het volk soms lijken te beloven.

Bron : NU.nl / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u liever onderwijs en bewustwording of toch een zak geld?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!