IMF : het gaat verkeerd met Suriname

IMF : het gaat verkeerd met Suriname

PARAMARIBO, 27 januari 2023 – Waar onze regering – bij monde van president Santokhi – aangeeft dat het dankzij hun sterke financiële beleid de goede kant op gaat, laat het IMF een ander en zeer schrikbarend geluid horen.

IMF

De directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) – Kristalina Georgieva – heeft onlangs aangegeven dat het IMF hard werkt aan een nog sterkere schuldregeling voor landen zoals Suriname en Sri Lanka.

Aangegeven is dat het absoluut noodzakelijk is om in gesprek te gaan met zowel onze traditionele schuldeisers (zoals de Club van Parijs) en de niet-traditionele schuldeisers (landen als China en India).

Als Suriname niet tijdig ingrijpt, kan het goed mis gaan

Indien dit niet tijdig plaatsvindt, kan de huidige situatie – ingegeven door wereldwijde omstandigheden – uitgroeien tot een slechte verrassing en ramp voor de wereldeconomie.

CBS News Amerika

Tijdens een interview met het Amerikaanse CBS News benadrukte de IMF-chef dat landen – zoals Suriname – die in grote geldnood verkeren tot dusver "niet relevant genoeg waren" om een globale schuldencrisis te veroorzaken.

Ons land heeft weliswaar een (voor Surinaamse begrippen) bijna onbetaalbare schuld in Amerikaanse dollars, maar op grote schaal gaat het nog om een relatief klein bedrag.

Illuster gezelschap

Helaas bevinden wij ons echter in het illustere gezelschap van een zestal andere landen die zo goed als failliet zijn en als deze (in totaal) zeven landen omvallen, dan kan dat wél grote gevolgen hebben voor de schuldeisers die nu nog financieel gezond zijn.

Suriname bevindt zich in een rij van bijna failliete landen

In antwoord op de vraag of het IMF merkt dat onze regering nog verder instort, met uitstelgedrag en wanbetalingen, verklaarde mevrouw Georgieva dat het IMF in totaal zeven landen heeft geïdentificeerd als zijnde "onbetrouwbaar" en "potentieel gevaarlijk" voor de wereldeconomie.

Het gaat hierbij om de volgende landen die zich absoluut in de gevarenzone bevinden;

  1. Tsjaad
  2. Ethiopië
  3. Zambia
  4. Ghana
  5. Libanon
  6. Sri Lanka
  7. Suriname

Concrete oplossing

Het is volgens de bewindsvrouw van het IMF zeer belangrijk voor de bevolking van deze landen dat er snel een concrete oplossing wordt gevonden voor het gigantische schuldenprobleem.

Ze voegde eraan toe dat het risico van escalatie nog nooit zo groot is geweest als nu.

25% van de opkomende markten verkeert in zeer grote nood.

Als hun regeringen geen maatregelen treffen, dan kan de wereldeconomie voor een zeer slechte verrassing komen te staan.

Daarom werkt het IMF heel hard aan een schuldregeling voor landen als Suriname en hebben we de traditionele schuldeisers (de Club van Parijs) en de niet-traditionele schuldeisers (zoals China, India en Saoedi-Arabië) om de tafel geroepen.

Onze oproep is heel eenvoudig;

De overheid moet zeer spoedeisend gaan handelen, want hun uitstelgedrag is een erg gevaarlijke ontwikkeling.

Kristalina Georgieva
directeur IMF

De IMF-chef waarschuwde verder dat een derde van de wereldeconomie dit jaar in een recessie terecht zal komen en wees erop dat 2023 nog veel moeilijker zal gaan zijn dan vorig jaar.

Slecht vooruitzicht

Een bijna failliet land als Suriname zal hier nog veel zwaarder door getroffen worden.

De komende jaren zullen dan ook veel slechter gaan zijn dan de afgelopen tijden – dit in tegenstelling tot wat president Santokhi onlangs nog beloofde.

2023 en daarna worden nog slechter voor ons land

Dit komt door een zogeheten spin-off effect waarbij de VS, EU en China hun economieën zien vertragen wat grote, negatieve gevolgen heeft voor de export– en ontwikkelmogelijkheden van ons eigen land.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Schrikt u van dit nieuws, of had u het wel verwacht?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!