KLM vertrouwt Zanderij niet : harde maatregelen

KLM vertrouwt Zanderij niet : harde maatregelen

PARAMARIBO, 26 januari 2023 – Alsof Suriname en de SLM nog niet genoeg problemen hebben, is daar vrij onverwachts een nieuwe uitdaging bij gekomen.

KLM heeft (indirect) aangegeven de situatie op Zanderij niet meer te vertrouwen en neemt per direct harde maatregelen.

Laden en lossen

In het kort komt het er op neer dat de KLM geen tot nauwelijks nog goederen vervoert vanuit Suriname, naar Nederland.

De reden hiervoor is dat het laden (en lossen) op Zanderij niet aan de internationale standaarden voldoet en dat men hier al geruime tijd op is gewezen zonder iets aan te passen.

De landingsbanen op Zanderij zijn geschikt voor belading tot een bepaald gewicht en die norm ligt lager dan wat een Boeing van de KLM weegt.

Het gevolg is dat de vliegtuigen te zwaar zijn voor het onderdek, waardoor deze beschadigd kan raken; iets wat inmiddels ook gebeurd is.

Het gewicht van de goederen voldoet niet aan de standaard

Luchthavenbeheer N.V. is al langere tijd op de hoogte van het probleem, maar "omdat het altijd goed ging is daar nooit iets mee gedaan".

Voor de KLM is de maat nu echter vol en dus heeft zij besloten haar eigen passagiers en vliegtuigen in bescherming te nemen en het laden van goederen op Zanderij per 1 februari 2023 grotendeels te stoppen.

Scheuren

De landingsbaan van Zanderij blijkt inmiddels door gebrekkig onderhoud inderdaad scheuren te vertonen wat voor de KLM een extra reden is om per direct "zo licht mogelijk" hierover heen te rijden.

Er is in het buitenland wel een soort van verhardingsmiddel besteld om de gaten provisorisch op te vullen, maar dat is geen structurele of passende oplossing en komt ook niet tegemoet aan de strenge eisen die binnen de internationale luchtvaart gelden.

Feitelijk gaat het om een eenvoudige opvuller die je bij de gespecialiseerd bouwmarkt besteld om gaten en scheuren in muren of asfalt op te vullen; landingsbanen voor vliegtuigen stellen andere eisen dan dit.

Om te voorkomen dat de scheuren nog groter worden – met alle gevolgen voor de landingsbaan, de passagiers en het vliegtuig – heeft de KLM dus bepaald geen zware goederen meer aan boord te nemen (dit geldt niet voor koffers en trolleys van passagiers – redactie).

Zanderij vertoont scheuren, KLM neemt verantwoording

Een maatregel die al snel een paar ton in gewicht scheelt, wat moet voorkomen dat de landingsbaan nog verder "uitscheurt".

Een landingsbaan
– foto ter illustratie –

Het gevolg hiervan is wel dat de Surinaamse exporteurs met de handen in het haar zitten aangezien hun goederen vanaf volgende week het land niet kunnen verlaten.

De SLM trekt zich van deze – potentieel onveilige en niet-gecertificeerde – oplossing niet zo veel aan als de KLM doet.

Zij heeft daarbij ook een ander type vliegtuig in bruikleen op deze route en vliegt tevens twee keer minder dan de KLM (2x om 4x).

Desastreus

Alle betrokkenen waren wel van te voren op de hoogte gesteld, maar de aankondiging per volgende maand is voor velen toch nog onverwachts gekomen.

Verse groenten en spullen worden niet meer vervoerd

Wanneer er op korte termijn geen oplossing wordt gevonden voor het laden, lossen en de gescheurde landingsbaan, dan kan zelf opgelegde "export verbod" een grote klap voor de toch al fragiele Surinaamse economie betekenen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Begrijpt u dat de KLM vanwege de veiligheid geen goederen meeneemt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!