Schiphol : "we hebben Zanderij nog gewaarschuwd"

Schiphol : "we hebben Zanderij nog gewaarschuwd"

PARAMARIBO, 30 januari 2023 – De start– en landingsbanen op onze nationale luchthaven – Zanderij – zijn zo slecht onderhouden dat er sinds enige tijd zichtbare scheuren in aanwezig zijn.

Veel meer schade

Onder deze laag asfalt blijken de problemen echter nog veel groter te zijn en dat is één van de redenen waarom de KLM niet meer met vracht durft op te stijgen vanaf de airport.

Door overbelasting en gebrekkig onderhoud heeft de baan zo veel te leiden tijdens het opstijgen en taxiën dat de (onzichtbare) schade in hoog tempo nog veel slechter zou worden.

Volgens Zanderij is er echter niets aan de hand en kan elk vliegtuig – met of zonder vracht – gewoon veilig laden en lossen.

Zanderij
luchthaven Suriname

De DNA en regering vermoeden op hun beurt weer kwade opzet waarbij de KLM instructies heeft gekregen "vanuit Den Haag" om de "florerende groente– en fruitexport" bewust kapot te maken.

Iets waarvoor overigens geen bewijzen of onderbouwing aanwezig zijn, ook niet na veelvuldig verzoek hiertoe.

"De Nederlandse regering wil niet dat wij winst draaien"

Bepaalde leden van de DNA zeggen dat het nu als donderslag bij heldere hemel komt dat de KLM vanaf morgen (februari – redactie) geen lading meer vervoert en dat niemand hiervan op de hoogte was gesteld.

Geen onderhoud gepleegd

Ingeleide bronnen bevestigen echter dat Zanderij bijna drie maanden de tijd had om iets aan de scheuren te doen aangezien de KLM eind november vorig jaar al heeft aangegeven dat eigen inspectie van de banen alle schade in kaart had gebracht.

Zanderij was al zeker zes maanden op de hoogte van alles

Naar nu blijkt is het – behalve de KLM – ook Schiphol geweest die al eerder de noodbel had geluid en de hele zaak via minister Radmin aanhangig heeft proberen te maken.

Deze heeft echter met de signalen en boodschappen niets gedaan waardoor onze regering nu voor een voldongen feit staat.

De banen op Zanderij zijn zo slecht onderhouden dat (zonder aanpassingen) opstijgen met vracht niet meer verantwoord is.

Nederlandse hulp

Schiphol ondersteunt Suriname namelijk al bijna twee jaar bij het ontwikkelen van de luchthaven en heeft uit hoofde van die samenwerking eerder al onze alarmbellen doen laten rinkelen.

Beide partijen hebben daar eind 2021 een officiële overeenkomst voor getekend waarbij de intentie werd uitgesproken om de bestaande samenwerking op hoger niveau te bekrachtigen.

Ramdin tekende de overeenkomst en Chandrika bevestigde

De overeenkomst is toen ondertekend door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken en (toenmalig CFO) Robert Carsouw van Royal Schiphol Group.

Schiphol heeft de bevindingen en samenwerking inmiddels bevestigd, vanuit de regering is dit helaas nog niet gebeurd omdat deze niet bereikbaar bleek.

De intentie is uitgesproken dat we (Zanderij en Schiphol) gaan onderzoeken hoe Schiphol ondersteuning kan bieden aan de ontwikkeling van Zanderij.

Daarmee ondersteunen wij Suriname in zijn geheel en doen we (Schiphol) zelf regionale marktkennis op om ons verder te ontwikkelen binnen de regio.

woordvoerder Schiphol
overeenkomst 2021

Met diverse stakeholders is in die tijd gesproken om te komen tot deze overeenkomst.

Uitgebreid steunpakket

Volgens diezelfde woordvoerder hield de overeenkomst onder andere in dat er nauw werd samengewerkt op het gebied van;

Ook president Chandrikapersad Santokhi is bij deze overleggen geraadpleegd en meldde later dat Zanderij dankzij de samenwerking met Schiphol zeer snel een internationale hub (overstapplaats) van grote betekenis zou gaan worden.

Suriname moet haar plaats opeisen in de wereld.

Dat gaan wij doen om concurrerend bezig te zijn met Zanderij.

Schiphol doet dat nu al in Europa en dus gaan we als natie nu de vruchten plukken van deze nauwe samenwerking.

Chandrikapersad Santokhi
overeenkomst Schiphol 2021

Twee luchthavens

Suriname kijkt volgens Santokhi "vanwege de verwachte economische groei" niet alleen naar de mogelijkheden om de nationale luchthaven Zanderij (Johan Adolf Pengel International Airport) snel uit te breiden, maar ook om een hele nieuwe luchthaven in Nickerie uit de grond te stampen.

Er komen grote industriële projecten in het westen waarbij transport cruciaal gaat zijn.

Binnen twee jaar zijn deze gereed en moet er feitelijk een nieuwe luchthaven staan.

Hiertoe moeten alle voorbereidingen "in place" zijn.

Het gaat hier niet alleen om de airport van Zanderij, maar om de totale ontwikkeling van ons land.

Chandrikapersad Santokhi
overeenkomst Schiphol 2021

Strategisch plan

Door middel van internationale gesprekken op hoog niveau wil Suriname kansen bieden voor de buitenwereld.

"Zelfs" Nederland en ook Schiphol zouden kunnen gaan profiteren van de enorme groei die Zanderij vanaf 2023 door zou gaan maken.

Het "kleine" Schiphol kan gaan profiteren van ons Zanderij

Alle Surinaamse deskundigen en toppers hebben immers aangegeven dat Suriname een zeer bijzondere en strategische ligging heeft.

"Met de juiste inzet kunnen wij binnen vijf jaren de verbindings-hub worden voor grote delen van Zuid-Amerika en uiteindelijk zelfs de wereld," besloot de president zijn verklaring na de genoemde overeenkomst met Schiphol in 2021.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wie heeft volgens u schuld aan de hele situatie?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!