Ophef Nederland : gratis DNA-onderzoek nazaten slaven

Ophef Nederland : gratis DNA-onderzoek nazaten slaven

PARAMARIBO, 7 februari 2023 – Nakomelingen die denken dat hun verre voorouders wellicht ooit door Afrika tot slaaf zijn gemaakt en daarna verkocht aan Nederland krijgen in datzelfde land de mogelijkheid om gratis hun DNA te laten testen.

"Slaventest"

Met deze test kunnen ze vervolgens een indicatie krijgen of ze inderdaad ooit tot slaaf gemaakte voorouders binnen de familielijn hebben gehad.

Niet iedereen die getint is, heeft immers te maken met voorouders die wellicht slaaf zijn geweest.

Zo is het mogelijk dat tot slaaf gemaakten weer kinderen kregen die in vrijheid opgroeiden, later vrij werden gekocht of zichzelf wisten vrij te kopen.

Manumissie : een "eigenaar" van een tot slaaf gemaakte kon besluiten deze vrij te laten – dit noemt men manumissie.

Ook kregen veel slaven in Suriname een kleine vergoeding, bijvoorbeeld doordat ze op zondag "vrij" mochten werken op hun eigen kostgrond.

Met het verdiende geld konden zij zichzelf na bijvoorbeeld 10 of 20 jaren dan vrijkopen.

Manumissie is de juridische term voor het vrijgeven van een tot slaaf gemaakte.

Het woord is afgeleid van manumissio, een begrip in het Romeinse recht.

In het grote Romeinse Rijk woonden ooit namelijk meer witte slaven dan "echte" Romeinen.

Manumissie
juridisch begrip

De kinderen van die kinderen (en na een lange reeks de hedendaagse Surinamers) hebben daardoor minder te maken met de voormalige slaven dan Surinamers die exact hun familielijn kennen en weten dat bijvoorbeeld hun over-over-overgrootmoeder in 1861 een tot slaaf gemaakte was.

Moksi's weten vaak niet waar ze aan toe zijn in Nederland

Ook mensen die een mix zijn van bijvoorbeeld Hindoestaan en Creool, tasten vaak in het duister of ze nu wel of geen aanspraak kunnen maken op de claim dat zij nakomelingen zijn van voormalig tot slaaf gemaakten.

Vele miljoenen

Om die reden heeft Nederland vele miljoenen uitgetrokken waarbij mensen die denken ooit in hun familie te maken te hebben gehad met slavernij, dit gratis kunnen laten uitzoeken.

In principe is de regeling alleen voor Surinamers met Creoolse roots, Javanen / Hindoestanen, etc... komen niet in aanmerking.

De vraag is wel hoe men dat (zonder DNA onderzoek) vooraf gaat bepalen.

Top-3 reacties
– forum NU.nl –

In Nederland is onder het publiek op vrij grote schaal met verontwaardiging gereageerd op deze nieuwe regeling.

Wetenschappelijk onderzoek

Het DNA-onderzoek wordt wetenschappelijk uitgevoerd en valt niet te vergelijken met de standaard DNA-testen die voor ongeveer 100 euro op internet worden aangeboden.

Gratis onderzoek of men "slavenbloed" heeft gehad

De kosten per DNA-test worden tussen de 1.500 en 2.500 euro per nazaat van slaven geschat en daarbij krijgt deze nazaat van slaven ook de mogelijkheid om direct gratis onderzoek te laten doen naar eventueel erfelijke ziekten.

Racistisch voordeel

Juist dat laatste schopt veel Nederlanders (inclusief SuriNeds van niet-Afrikaanse afkomst) tegen het zere been, omdat "de niet slaven" alles zelf moeten betalen en dus ook geen gratis gezondheidsonderzoek krijgen.

Afro-Surinamers kunnen erfelijke ziekten laten onderzoeken

Een regeling die zeer sterk lijkt op discriminatie, aangezien je "Afrikaans" moet zijn om voor de gratis medische regeling(en) in aanmerking te komen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Bent u benieuwd naar uw eigen DNA / erfelijke afkomst?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!