Santokhi-Brunswijk, over de helft of over the top?

Santokhi-Brunswijk, over de helft of over the top?

PARAMARIBO, 9 februari 2023 – Het is 16 juli 2020 als de splinternieuwe regering Santokhi-Brunswijk vol goede moed aantreedt voor een zittingsperiode van vijf jaar.

Destructief beleid

Na tien jaar destructief beleid regiem-Bouterse is er nieuwe hoop bij dit nieuwe begin.

Inmiddels zit de helft van het regeertermijn erop.

Wat is er terechtgekomen van het puinruimen en hoe hebben de nieuwe machthebbers het er zelf van afgebracht?

Als op 26 mei 2020 de verkiezingsuitslag binnen is, wordt al snel duidelijk dat er bij het puinruimen een extra molensteen komt kijken.

Een verplichte dans met "de duivel" is nakende

Om "paars" uit het machtscentrum te houden is voor de grootste verkiezingswinnaar VHP een coalitie met ABOP de enige optie; de twee andere partijen, NPS en PL, doen qua parlementszetels weinig ter zake.

De regeringscombinatie wordt door velen als niet levensvatbaar gezien.

De als integere geachte ex-politiecommissaris Chan Santokhi die ooit de oorlog verklaarde aan criminaliteit, zou nu het land gaan besturen samen met uitgerekend de ex-rebellenleider Ronnie Brunswijk tegen wie hij ooit een opsporingsbevel uitvaardigde.

Het nieuwe politieke bondgenootschap lijkt Santokhi zo heilig, dat de capriolen van de belangrijkste coalitiepartner voor lief worden genomen.

Internationaal gezocht

Zo lieft dat er niet eens behoorlijk onderhandeld wordt over een regeerakkoord en over politieke sleutelfuncties; bijvoorbeeld de eis dat internationaal veroordeeld en gezochte Brunswijk niet als vicepresident benoemd kán worden.

Blind van de macht accepteert Santokhi elke samenwerking

Zo wordt schaapachtig geaccepteerd dat de in Nederland (en Frankrijk) bij verstek veroordeelde Brunswijk eerst een paar dagen voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA) wordt, vervolgens aftreedt, en zich ten slotte tot vicepresident laat benoemen.

Financiële crisis

Waarom werden midden in een corona– en economische crisis ’s lands schamele financiën gebruikt voor een dergelijke farce?

Binnen een maand bekleedt Brunswijk alle hoge posities

Dit eerste signaal is in ieder geval een voorbode van wat ons nog te wachten staat... lees het hele artikel in de Parbode van deze maand.

Lees dit volledige artikel in het februarinummer van Parbode, nu in de winkels in Suriname en Nederland.

Meer informatie?
Ga naar parbode.com

Bron : Renate Sluisdom / Parbode (online)


— UW MENING —

Heeft de nieuwe regering (tot nu toe) gebracht wat u hoopte?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!