✉️ (ingezonden) Santokhi, afbrokkelende beloften

✉️ (ingezonden) Santokhi, afbrokkelende beloften

PARAMARIBO, 10 februari 2023 – Was het in ‘s landsbelang noodzakelijk dat de president al die reizen over bijna de halve aardbol in afgelopen periode moest maken?

Wereldreiziger

En dat terwijl het land in een diepe sociaaleconomische crisis verkeert.

Was de president niet bang dat men hem zou vergelijken met Kwameh Nkrumah (Ghana) die op een van zijn zoveelste grote buitenlandse reizen, het bericht kreeg dat hij beter weg kon blijven?

Als Santokhi reist, is Brunswijk onze directe president

Was de president niet bang, dat hem hetzelfde lot zou overkomen?

Voor velen is al gereis van president Santokhi een doorn in het oog, nota bene met zijn echtgenote aan de hand op kosten van de krappe schatkist – de belastingbetaler.

First Lady

Je zou denken dat de first lady het zodanig druk heeft met allerhande, door haar geïnitieerde sociale projecten, en geen tijd heeft om te reizen.

Zoals het een first lady betaamt.

Door al die buitenlandse contacten is Suriname er tot nu toe geen haar beter van is geworden, althans dat laat de president helemaal niet zien.

Onlangs maakte minister Ramdin bekend dat kosten voor de presidentiële India-reis ‘ongeveer’ US$ 150.000 bedroegen en dat in afgelopen één tot twee jaar meer dan ‘US$ 100 miljoen’ aan schenkingen, donaties en giften in de schatkist zou vloeien.

Ramdin : alle wereldreizen zijn zeer winstgevend voor ons

Velen denken dat het bedrag veel hoger is en dat misschien iets aan de strijkstok is blijven handen.

De buit zou worden ingezet voor ‘projecten’, welke? Die projecten worden niet genoemd.

Brunswijk & Santokhi
– samen de baas –

Redder in nood

De regering-Santokhi werd door vele Surinamers als redder gezien voor de in zwaar weer verkerende economie van het land, omdat zij al tijden nauwelijks de eindjes aan elkaar kon knopen en gebukt gaat onder een steeds slinkende koopkracht.

Als het ware werd de president als een soort Mozes gezien, die zijn verdrukte volk uit de ellende zou leiden.

Niet alleen het volk, maar ook Santokhi ziet zich als "Mozes"

Zoals eertijds de Israëliërs gedwee Mozes volgden naar het ‘beloofde’ land van melk en honing.

Wellicht zouden velen in Suriname ook bereid zijn de president door het dal van het ‘troosteloze perspectief’ te volgen, als dit de noodzakelijke de weg zou zijn om welvaart, welzijn en geluk voor alle burgers van Suriname te verwezenlijken.

Proclamatie

Terugkijkend naar de proclamatie op 30 mei 2020 ten aanzien van de samenwerking van VHP, ABOP, NPS en PL die de regering-Santokhi zouden vormen, zijn op die dag mooie worden uitgesproken door de politieke leiders.

Door deze combinatie van politieke partijen zou de regering het mandaat van de kiezer verkregen en daarmee het vertrouwen voor prudent beleid.

Santokhi : ik ben transparant, eerlijk en sta voor goed beleid

Dat was het goede nieuws voor het vermeende zwalkend beleid van de vorige regering-Bouterse, die een failliete boedel met een lege staatskas en een hoge schuldenberg heeft achtergelaten.

Lijst met beloften

De woorden die daar zijn gebezigd hebben de natie hoop op beterschap gegeven.

Bovenstaande beloften waren onder andere de beleidsvoornemens die de komende president in petto had voor ons land.

Om het land binnen zeer korte termijn uit de economische crisis te sleuren, schetste de president dat na twee jaar de groeifase zou intreden door het voornemen om investeerders voor kleine en middelgrote bedrijven te verleiden om in Suriname te komen investeren.

Daarbij zou het buitenlandbeleid gericht zijn op strategische samenwerking met bevriende landen zoals de Verenigde Staten, Indonesië, India, Europese landen en dergelijke.

president Santokhi
mei 2020

De ambassades worden omgetoverd tot diplomatieke missies met het doel: het creëren van afzetmarkten voor de export.

Binnen twee jaar zou de hele wereld hier komen investeren

Ook noemde de president in spe de ruim 380.000 in Nederland wonende Surinamers. Weliswaar leveren zij op hun manier een bijdrage door het verzenden van pakketten, geld voor familie in Suriname en dat zij het land tevens bezoeken (toerisme).

We hebben al die Srananman nodig om mede de ontwikkeling in Suriname in gang te zetten. Daarom zullen goede banden met Nederland worden opgeschud”, zei de aanstaande president Santokhi.

Presidentiële commissies

Op een vraag uit het publiek over de presidentiële commissies pleite de heer Santokhi voor sterke instituties die door de vorige regering waren uitgehold.

Hij verwees naar de olievondsten binnen de landsgrenzen waarvan Suriname is verworden tot een ‘groot olieproducerend land’.

Olie en de diaspora gaan ons land gouden tijden geven

Daarom zal onderwijs samen met de betrokken ministeries vernieuwd moeten worden zodat de studenten klaar worden gestoomd voor de oliesector.

Allemaal belovende gezichtspunten die het land en dus de gemeenschap aanstonds uit de crisis moet tillen.

Bron : Edgar Power


— UW MENING —

Heeft Santokhi de rol van president onderschat?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!