Wie is Ismaël Kalaykhan?

Wie is Ismaël Kalaykhan?

PARAMARIBO, 16 februari 2023 – Ismaël Kalaykhan staat in ons land vooral bekend als "de directeur van Belastingen die achteraf geen directeur bleek te zijn".

Innercircle Santokhi

Maar voordat hij hiermee doorbrak bij een groter publiek was hij sinds de jaren '80 al bevriend met de huidige president, Chandrikapersad Santokhi.

Beiden hebben een achtergrond binnen de politie en zijn allebei rond hetzelfde jaar gestart met hun (politie-)opleiding.

Ismaël en Chan begonnen hun carrière bij de politiediensten

Een vriendschap die jaren heeft bestaan en uitmondde in een positie aan de top voor beide personen.

Kalaykhan is daarbij fiscaal jurist en belastingkundige geworden.

Al in 1978 begon hij zijn carrière bij het Korps Politie Suriname, nu KPS.

Behalve deze eerste opleiding begon hij in 1982 – ten tijde van de staatsgreep van Bouterse – met zijn studie aan de Anton de Kom Universiteit (ADEK).

Na het behalen van zijn Licentiaat Rechten vertrok hij mede vanwege de economische situatie in Suriname tegen 1988 naar Nederland om daar verder te studeren.

Ismaël Kalaykhan
financieel adviseur

In 1993 behaalde hij zijn bul in het fiscale recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en accepteerde hij een baan als inspecteur bij de Nederlandse belastingdienst.

Kalaykhan : van inspecteur tot directeur in 30 jaar tijd

Een rol die hij bijna 30 jaar later in Suriname zou "kopiëren" maar dan in de rol van zelfbenoemd "directeur".

Fraude coördinator

In de functie van Inspecteur Winst was Kalaykhan mede-verantwoordelijk voor onder meer de belastingheffing van ondernemingen en was daarnaast "Fraude Coördinator" op de belastingeenheid.

Na een aantal banen en posities besloot hij rond 2001 Nederland weer in te ruilen voor zijn moederland, Suriname.

Hij trad toen in dienst van het Accountants– Belastingadvieskantoor Ernst & Young Suriname.

Hier was hij voornamelijk belast met de fiscale advisering en begeleiding van grote ondernemingen.

Ismaël Kalaykhan
financieel adviseur

Na een paar jaar van diverse bedrijven en verantwoordelijkheden was het tijd voor de volgende stap; directeur bij de Surinaamse Belastingdienst, of adviseur en manager – zo naar later bleek.

Belastingdirecteur?

Op 1 augustus 2020 nam hij deze nieuwe uitdaging aan bij de overheid en kreeg een toppositie binnen de Surinaamse Belastingdienst.

De aanstelling bleek voor Kalaykhan helaas van vrij korte duur, toen op 16 februari 2023 bekend werd dat hij uit zijn functie werd ontheven.

Kritische geluiden

Kalaykhan zou zich naar buiten toe presenteren als directeur, terwijl dit niet het geval was.

Ook bleek hij niet over de juiste papieren te beschikken wat wel een vereiste was voor zijn rol binnen de Belastingdienst.

Behalve het gebrek aan papieren en foutieve titels speelde mee dat hij via constructies bepaalde voordelen kon behalen richting zijn eigen bedrijven, als hooggeplaatst functionaris bij de belasting.

Als "directeur" kreeg Ismaël veel vrijheid en verantwoording

Aanvankelijk genoot Ismaël ondanks alles de volledige steun van zowel president Chandrikapersad als de ministers Acherbaiching en Raghoebarsing, maar vanwege de ophef is uiteindelijk besloten zijn positie niet langer te waarborgen.

Bron : Suriname Nieuws / gideonnv.com / Wikipedia


— UW MENING —

Had Kalaykhan in de eerste plaats wel benoemd moeten worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!