Nederlands pretpark krijgt zwarte elfen

Nederlands pretpark krijgt zwarte elfen

PARAMARIBO, 23 februari 2023 – Goed nieuws voor alle mensen die graag een inclusief pretpark bezoeken; de wereldberoemde "Efteling" in Nederland krijgt binnenkort ook "elfen van kleur" (elfen met een getinte huidskleur – redactie).

Trans-elfen

Of er ook transgender-elfen komen of nonbinaire-elften, is nog niet duidelijk maar de inclusiviteit wat huidskleuren betreft lijkt gewaarborgd.

De witte elfen zouden een slavernijverleden versterken

Eerder werden diverse attracties al helemaal verboden of omgebouwd, omdat – met name een groep SuriNeds en Nederlanders met Afrikaanse roots – pijn en kwestingen zou ervaren vanwege hun (slavernij-)verleden.

De Efteling gaat de elfjes met "diverse huidskleuren" in en rondom meerdere attracties plaatsen.

Op deze manier wil het aangeven dat iedereen – ook mensen met een huidskleur – welkom zijn en garanderen dat alle kinderen zich veilig voelen in een voor hun herkenbare omgeving.

Zwarte elfen moeten daarbij helpen.

Efteling
pretpark

Bovenstaand heeft een woordvoerder van het pretpark aan het Brabants Dagblad laten weten.

Enkel blanke / witte elfen

Momenteel zijn er alleen witte (voorheen "blanke") elfjes in attractie te vinden, maar dat zou racistisch en niet inclusief genoeg zijn.

Kinderen moeten zich veilig voelen bij de zwarte elfen

Andere figuren blijven nog wel wit, behalve als er een grote vraag vanuit het publiek komt om deze ook inclusiever te maken.

Behalve de elfen worden in de attractie "Droomvlucht" ook nog 260 stalen tussenstukken boven in de 425 meter lange rail vervangen.

Aan deze baan hangen 28 gondels, die langs verschillende decors met mythische en inclusieve figuren "vliegen".

Efteling
pretpark

Attractie "Droomvlucht" in de Efteling ging in mei 1993 open en is nog steeds een van de populairste attracties in de Efteling, ondanks dat het voorheen enkel blanke elfen toonde.

Bron : NU.nl / NOS / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Ergert u zich aan witte elfen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!