SuriNed / Oranje-international Promes hoort strafeis

SuriNed / Oranje-international Promes hoort strafeis

PARAMARIBO, 3 maart 2023 – Het kan snel gaan met de carriere van sommige top-internationals. Zo was SuriNed Promes ooit van vaste waarde voor het Nederlands elftal, maar momenteel is hij vooral verdachte van moord / doodslag en grootschalige cocaïnehandel.

Russisch paspoort

Om te voorkomen dat hij zou worden uitgeleverd, speelt hij inmiddels in Rusland en probeert daar – via zijn club – aan een Russisch paspoort te komen.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland heeft vanwege een zwaar steekincident vandaag twee jaar cel geëist tegen Quincy Promes.

De 31-jarige voetballer wordt verantwoordelijk gehouden voor het steken van zijn neef in juli 2020. Poging moord en poging doodslag kan niet worden bewezen, maar zware mishandeling wél.

Uit afgeluisterde gesprekken blijkt volgens het OM overduidelijk dat Promes schuldig is.

Promes "geeft toe"

Zo heeft hij tegen familieleden gezegd dat hij zijn neef in zijn knie heeft gestoken en dat het slachtoffer "geluk heeft gehad".

Hij voegt in de gesprekken toe dat hij helaas zijn pistool vergeten was en de neef eigenlijk in de nek had willen raken.

Dat het OM alleen zware mishandeling bewezen acht, heeft te maken met de verwondingen van het slachtoffer.

Het slachtoffer is in zijn knie gestoken en heeft een pees afgescheurd. De kans dat hij aan zijn verwondingen zou overlijden is niet groot.

Daarom is er geen sprake van poging doodslag dan wel moord, zei de officier van justitie.

Promes' uitspraken maken geen verschil, legde de officier uit.

"Geluk" gehad

De voetballer heeft onder meer gezegd dat hij zijn neef eigenlijk in zijn nek had willen steken. Ook vertelde hij aan familieleden dat zijn neef de aanval alleen heeft overleefd omdat er iemand tussen sprong.

Doordat het slachtoffer achterover viel, kon Promes volgens het OM alleen zijn been raken.

Promes wilde zijn neef vermoorden, maar die struikelde

De officier twijfelt niet aan de schuld van Promes en zegt dat hij voor eigen rechter is gaan spelen. De voetballer heeft daarna alles gedaan om aan zijn straf te ontkomen.

Onschuld, schuld

Opvallend detail daarbij: de zwager van Promes meldde zich enkele dagen na de aanhouding van de voetballer bij de politie.

De man beweerde dat hij verantwoordelijk was voor het steken van het slachtoffer.

In ruil voor geld wilde een neef wel een paar jaar "zitten"

Volgens het OM is de verklaring van de zwager volstrekt ongeloofwaardig. Justitie denkt dat de man zichzelf heeft willen opofferen om de carrière van Promes te redden.

Familie-eer redden

De ruzie zou ontstaan zijn omdat Promes dacht dat zijn neef juwelen had gestolen van diens tante.

Later bleek dat om een misverstand te gaan, maar Prome wilde zijn tante "wraken" door de neef te vermoorden, dan wel zwaar te verminken.

Drugshandel

De opgenomen gesprekken zijn afkomstig van een ander onderzoek; het OM in Nederland verdacht Promes al van grootschalige handel in drugs.

Een lading coke van 4.000 kilo zou onder zijn beheer vanuit Zuid-Amerika naar België (Antwerpen) zijn vervoerd, maar dat liep mis.

Behalve geweld wordt Promes ook verdacht van drugshandel

Sindsdien hield het OM Promes in de gaten, waarbij de "bekentenis" op tape eigenlijk bijvangst was.

Voor de drugs-delicten staat een andere gang naar de rechter gepland en omdat Promes weigert zich te verantwoorden voor de rechter in Nederland, ziet ook die zaak er niet heel goed voor hem uit.

Bron : NU.nl / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Denkt u zelf dat Promes iets op zijn kerfstok heeft?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!