✉️ (ingezonden) De nationale monoloog

✉️ (ingezonden) De nationale monoloog

PARAMARIBO, 5 maart 2023 – Persoonlijk ben ik een optimist en is het glas altijd halfvol.

Weinig vertrouwen

Maar als ik observeer dat hele belangrijke vertegenwoordigers van het Surinaamse middenveld niet geloven in, het door de plunderingen ingegeven, Nationale dialoog dat nu door Potros Santokhi wordt geleid, dan ik mijn glas niet halfleeg, maar helemaal aan diggelen gevallen en de scherven vliegen gevaarlijk rond.

Eindelijk na 2,5 jaar heeft de leider van de regering eindelijk tijd voor Suriname

Van geliefd president tot absoluut gehaat persoon

Hoe heeft het kunnen gebeuren dat Santokhi van meest geliefde en veel belovende persoon ooit, gedaald is tot de meest gehate en vervangbare persoon van Suriname op dit moment?

Hoe krijg je dat voor elkaar in 2,5 jaar zonder maar 1 persoon te doden of te martelen?!

Bouterse

Collega-president Bouterse, is een tekenfilm bij wat zich in de afgelopen 2,5 jaar heeft afgespeeld.

Er is altijd baas boven baas, zelfs in de Surinaamse presidenten-wereld.

Stel dat president Santokhi alle tijd die hij besteed heeft aan verre reizen, Caricom-bezoekjes en andere buitenlandse entertainment reizen, zich vanaf dag 1 had gefocust op de echte drie grote problemen in het land, ik som ze even alle drie voor u op;

  1. armoedebestrijding;
  2. armoedebestrijding;
  3. armoedebestrijding...

...dan was het vandaag nooit zover gekomen dat zielige Surinaamse ondernemers ‘plunderbaar’ waren.

Dan was 17 februari nooit een van de zwarte bladzijdes in de Surinaamse geschiedenis geweest na de andere voorgaande zwarte bladzijdes; de onafhankelijkheid van 1975 en de decembermoorden van 1982.

Onbegrijpelijk

En daarom is begrijpelijk dat de belangrijke organisaties uit het middenveld (VES, C-47 en zo nog meer) niet meedoen aan de Nationale dialoog.

Men gelooft er niet meer in. De ‘dialogen’ hebben vaker plaatsgevonden met resultaat, nul, nuller, nulst!

Door zijn beleid roept Santokhi zelf de argwaan haar boven

Er is te vaak geacteerd alsof er geluisterd werd en dat hetgeen men allemaal noteerde zou leiden tot begrip, vervolgens tot spoedige uitwerking en omzetting in beleid. Dit is keer op keer niet gebeurd.

Koning Ramdin

Kunnen we concluderen dat minister Albert Ramdin, de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), zijn werk niet naar behoren heeft gedaan toen hij ook dialogen had met alles en iedereen?

Waar zijn al die rapporten?

Niemand heeft ooit een rapport over de OMO’s gezien. Niet publiekelijk beschikbaar en geen parlementariër die erom vraagt, geen journalist die durft te vragen.

Maar er is wel publiekelijk geld betaald aan de mensen die dat rapport moesten schrijven.

Wat Ramdin tot nu toe heeft bereikt is totaal onduidelijk

In ieder geval concludeer ik dat het delegeren van Potros Santokhi van het voeren van dialoog toen niet heeft gewerkt, anders was er tijdig en adequaat beleid tot uitvoering gebracht om te voorkomen dat de ontevredenheid onder het volk meer en meer toenam met als gevolg 17 februari, de Santokhi-Brunswijk plunderingen.

Nationale dialoog = nationale therapie

Neem nu bijvoorbeeld de bankiersvereniging, die wel aanschuift bij de dialoog. Aan hen zou Potros Santokhi, als politiek therapeut, één vraag moeten stellen;

Beste bankiers en verzekeraars van het zieke Surinaams kapitalisme, wanneer gaan jullie die dikke winsten die jullie via de OMO’s hebben binnengesleept, vrijwillig ter beschikking stellen van de armen in de samenleving?

En zo zijn er nog meer van dit soort vragen die de therapeut tijdens de nationale therapiesessie, zou kunnen stellen.

Knopendraaiers

Ik geef nog een voorbeeld, wederom een vraag voor de bankiers en verzekeraars (ja, want zij voeden het kartel van knopendraaiers);

Beste groot vaandeldragers van het moraal vernietigende Surinaams kapitalisme, wat gaat jullie financiële bijdrage zijn in de nieuwe Sociale Spaarpot van Suriname (SSvS) die ik heb opgezet om de onzichtbare Surinamers in de samenleving zichtbaar te maken, door het sociaal vangnet te versterken.

Dit zodat bijvoorbeeld het project Brood en Melk, waar wij nu een pilot van aan het draaien zijn, duurzaam te kunnen blijven voortzetten en landelijk uit te kunnen breiden?

Wilt u aub alle geld dat met de OMO’s is verdiend per direct storten op de rekening van het project "Brood en Melk voor ieder Surinaams kind"?

Als Potros Santokhi, als voormalig politieman, geen lik-op-stukbeleid per direct in gang zet heeft de Nationale therapiesessie NUL waarde.

Want er is al zoveel gesproken, maar het volk merkt er niets positiefs van.

Tien oplossingen

Er is geen tijd voor lange verhalen. We weten allemaal waar de schoen wringt. Daar hoeft niet te veel over gedialogiseerd te worden.

Wat er moet en kan gebeuren, per direct, de 10 oplossingen die Suriname kunnen redden?


Quick wins, nu meteen doen en de pijn bij het volk verlichten;

  1. Geld mobiliseren voor het sociaal vangnet, dus daar waar er geld is daar moet men het halen bijvoorbeeld; alle geld uit de OMO-rente bij de banken terugvorderen en gebruiken voor sociale projecten om het leed onder het volk te verzachten. En meteen ook een groep professionals inzetten om alle gestolen gelden waar de vorige regering van beschuldigd wordt, terug te halen.
  2. Grondhuur SRD 0,92 cent voor 4 hectare moet naar US$ 1 per 1 hectare, grondroof voorkomen en grootgrondbezitters die niets met de grond doen aanpakken.
  3. Goud royalties moeten van 4,5 procent naar 15 procent.

Export stimuleren met eigen productie en import aan banden leggen;

  1. Invoerrechten op de import van alcohol en de import van tabak, met 10.000 procent verhogen, wie lux wil zuipen en roken, moet betalen.
  2. Invoerrechten op luxe benzineauto’s, wederom verdubbelen, dus 100 procent verhogen, we moeten naar elektrisch rijden toe, is voor iedereen voordeliger.
  3. Invoerrechten op alle suikerhoudende dranken, ook al is het maar 1 procent suiker (al dat Bubble-tea vergif), met 10.000 procent belasten, dus een duidelijke suiker taks, gaan de ziektekosten ook per direct dalen.
  4. De overheid moet zelf kunstmest importeren (en het kunstmestkartel buitenspel zetten). Ik stel voor dat het ministerie van BIBIS dit op zich neemt, want de inkoop van kunstmest is makkelijk te scharen onder “International Business”.

Socialer handelen door zelfredzaamheid te stimuleren;

  1. Alle directie salarissen van de 163 plus staatsbedrijven halveren, en het bespaarde geld gebruiken om de werknemers van de staatsbedrijven beter te betalen. Want de werknemers doen het werk en niet de directies die in de aircokamers zitten te lummelen.
  2. 100 procent salarisverhoging alleen voor vitale beroepen zoals militairen, politie, zorgpersoneel en onderwijzers.
  3. Oprichten van het Klein Ondernemerschap Financieringsfonds (KOF). In dit fonds wordt er van alle Surinaamse banken en verzekeraars geëist dat zij een financiële storting doen op basis van de genoten OMO-rente (dit is prima te achterhalen via de Centrale Bank van Suriname).

Voor deze tien oplossingen is er geen langdradige, therapeutische dialoog nodig maar leiderschap en daadkracht.

Potros Santokhi krijgt nu voor de zoveelste keer weer een kans van het tolerante Surinaamse volk om te laten zien dat hij het kan "set’ en".

Santokhi "wo set' en!" wordt langzaam "wo, wat dan?!"

Als dit niet binnen één maand gebeurt, gaat er niets gebeuren, dan moeten Chan en Brunsi helaas naar huis, anders zien we Pakittow gauw weer terug met z’n soundtruck!

Bron : Dr. Ashwin Ramcharan RO / via SR Herald


— UW MENING —

Denkt u dat Santokhi wel eens twijfelt aan zijn beleid, kennis en inzicht?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!