🧪 (wetenschap) Uniek moment op Mars : zonnestralen

🧪 (wetenschap) Uniek moment op Mars : zonnestralen

PARAMARIBO, 8 maart 2023 – De planeet Mars begint steeds meer op onze Aarde te lijken. Er was vroeger al sprake van stromend water inclusief enorme oceanen en ook blijkt de Rode Planeet een (fragiele) atmosfeer te herbergen.

Helicopter

Recentelijk is het gelukt een helicopter zijn rondjes boven het Marslandschap te laten vliegen en ook de aanwezigheid van wolkenpartijen (en dus water) is inmiddels onomstotelijk bewezen.

Ooit stroomde er water op Mars en waren er zeëen

Sinds kort komt daar iets nieuws bij, want voor het eerst is het moment fotografisch vastgelegd waarop zonnestralen door het wolkendek breken en zo "wolkenstralen" op de planeet projecteren.

Wolkenstralen

De rover Curiosity rijdt al ruim tien jaar zijn rondjes over Mars en blijkbaar houdt hij van zowel zonsondergangen als schemering.

Een maand geleden fotografeerde de NASA-rover namelijk zogeheten wolkenstralen. Dat was de eerste keer dat dit fenomeen zo duidelijk op de rode planeet is waargenomen.

Wolkenstralen worden ook wel zonneharpen, schemeringsstralen of crepusculaire stralen genoemd.

De foto is onderdeel van een in januari begonnen onderzoek naar de wolken tijdens de schemering op Mars.

Fotografisch onderzoek

In 2021 heeft de rover ook al observaties gedaan van nachtelijke wolken. Bij die observaties van twee jaar geleden zijn vooral de zwart-witnavigatiecamera's van de rover gebruikt.

De meeste wolken op de rode planeet bevinden zich niet hoger dan 60km boven het oppervlak en bestaan uit waterijs, maar de wolken van de foto lijken zich volgens NASA nog hoger te bevinden.

Omdat het daar nog kouder is, zouden de wolken bijvoorbeeld uit droogijs kunnen bestaan.

De wolken op Mars zijn opgebouwd uit bevroren ijsdelen

Curiosity fotografeerde op 27 januari een set van veervormige wolken met regenboogachtige kleuren, veroorzaakt door de zon.

Zonnestralen door het wolkendek op Mars
– (c) NASA –

Door deze kleuren te bestuderen, kunnen wetenschappers iets zeggen over de grootte van de deeltjes in de wolken en hoe ze naar verloop van tijd groeien.

De foto is gemaakt door 28 individuele foto's samen te voegen tot een grote panorama.

Bron : Tweakers.net / NU.nl / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Denkt u dat er ooit mensen zullen rondlopen op Mars?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!