🇬🇾 Guyana blokkeert alle Surinaamse export

🇬🇾 Guyana blokkeert alle Surinaamse export

PARAMARIBO, 15 april 2023 – Surinaamse ondernemers kunnen al een paar maanden niets meer exporteren naar ons buurland Guyana.

President Santokhi had beloofd de visvergunningen in orde te maken

Wilgo Bilkerdijk – voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) – zegt dat enkele bedrijven aangesloten bij de ASFA dit onder zijn aandacht hebben gebracht.

De bal ligt nu bij de Surinaamse regering om dit probleem spoedig op te lossen.

Ook bedrijven die reeds heel lang exporteren naar Guyana hebben dit aan den lijve moeten ondervinden.

Bilkerdijk zegt dat deze handelsembargo is opgelegd door de vicepresident van Guyana – Bharrat Jagdeo.

Oude belofte

Met het invoeren van deze tactiek zou Jagdeo proberen om toch de (door Santokhi beloofde – redactie) 150 visvergunningen te kunnen afdwingen van Suriname.

“Het is de VP van Guyana die heeft aangegeven dat hij – zolang die toegezegde vergunningen niet worden verstrekt – onze import naar Guyana wordt tegengewerkt”, alsof Bilkerdijk.

Guyana : "kom eerst maar eens je beloften na"

Hij stelt dat dit enorme probleem voor de landelijke economie eigenlijk een boodschap is naar de Surinaamse politici om zich aan hun woord te houden.

En dan te meer naar president Chandrikapersad Santokhi en de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Albert Ramdin.

Zij beiden zouden jaren terug de beloften hebben gedaan en worden alsnog opgeroepen om deze kwestie zo snel als mogelijk recht te trekken.

In principe wordt door Guyana druk gezet op alle exporten vanuit Suriname en krijgen de Surinaamse ondernemers geen toestemming te mogen leveren.

Deze situatie wordt als zeer kritisch onderschreven, hetgeen ook betekent dat de bedrijven deels lijden aan inkomstenderving.

Zwak Surinaams beleid

Suriname en Guyana streven al geruime tijd om elkaars markteconomieën te versterken en restricties op zakendoen zoveel als mogelijk te verwijderen.

De Surinaamse regering lijkt niet op de hoogte van de blokkade

Met de ontstane situatie tussen de beide landen wordt dit in twijfel getrokken door Surinaamse ondernemers.

Gebrekkige communicatie en samenwerking

De Guyana-Suriname Private Sector Business Council en de Private Sector Commission van Guyana hadden in januari van dit jaar nog een bezoek gebracht aan president Chandrikapersad Santokhi.

Dit deden zij om op presidentieel niveau de private samenwerking tussen de beide landen te intensiveren.

Bron : United Suriname (online)


— UW MENING —

Is het buitenland-beleid van Ramdin wat u vooraf had gehoopt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!