In beeld : de vernietiging van ons oerwoud

In beeld : de vernietiging van ons oerwoud

PARAMARIBO, 30 april 2023 – Ondanks het feit dat elke opeenvolgende regering graag meldt dat "Suriname het groenste land ter wereld is", gaat de vernietiging van ons oerwoud met steeds hogere snelheid door.

Versneld tempo

De absolute destructie van onze bossen is dus niet nieuw, maar de afgelopen jaren wel in een aanzienlijk versneld tempo geraakt.

Sinds 2019 vindt de vernietiging in een hoog tempo plaats

De grootste boosdoeners van de ontbossing zijn in twee woorden samen te vatten; illegale houthak en goudwinning.

Waar dit vroeger in alle "duisternis" plaatst vond – talloze kilometers in het oerwoud en dus ver aan het menselijk oog ontrokken – worden de concessiehouders sinds ongeveer 2019 steeds brutaler.

Een bekend voorbeeld hiervan is de Brownsberg, die feitelijk volledig vernietigd is door de illegale (maar onder STINASU gedoogde) afgravingen.

Afobakadam

De laatste jaren komt de verminking van onze bossen steeds dichterbij en is zelfs tot op nog geen 500 meter afstand van de Afobakdam genaderd.

Satellietbeelden 2002 – 2022
– © Google Maps –

Bovenstaande timelapse (een animatie op basis van stilstaande satellietbeelden – redactie) laat goed zien hoe het gebied rondom de Dam langzaam maar zeker wordt afgegraven, op zoek naar goud.

Waar men aanvankelijk – linksboven in beeld, de Dam is rechtsboven – nog een "bescheiden" kampement had die op "natuurlijke" wijze elk jaar wat groter werd, is rond 2019 / 2020 een explosie van activiteiten waar te nemen.

Regering weet er van

Alle beelden, data, ontwikkelingen en locaties zijn openbaar en wereldwijd bekend.

De Surinaamse regering – van welke samenstelling dan ook – kan dus niet zeggen dat men het niet wist of dat dit als een totale verrassing komt.

De locaties en afgravingen zijn absoluut bekend bij iedereen

Ook wordt uit de foto's direct duidelijk dat er absoluut geen controle of regulering is.

Sterker nog; bij elke wisseling van de wacht lijkt de vernietiging een stap verder te gaan.

Tot het te laat is.

Bron : Kees C. Donk / 2e jaars student computerwetenschappen


— UW MENING —

Doen onze regeringen alsof hun neus bloed?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!