Hoeveel geven de SuriNeds?

Hoeveel geven de SuriNeds?

PARAMARIBO, 1 mei 2023 – Onlangs werd in deze app door een lezer gevraagd "hoeveel geld de SuriNeds eigenlijk overmaken naar Suriname".

Pakketten

Het is een algemeen bekend feit dat veel Nederlanders met Surinaamse root maandelijks geld en / of pakketten overmaken naar Suriname.

Dit was al zo na 1975 en is sindsdien eigenlijk alleen maar in intensiteit toegenomen.

Indicatie

Exacte cijfers zijn na – een kleine rondgang – niet gevonden, maar er kan wel een indicatie gegeven worden van de omvang.

Het Nederlandse Bureau voor de Statistieken houdt alles bij, van het aantal bijen per vierkante kilometer in het Drenthse Klazieneveen tot het aantal Surinamers per generatie na 1975.

De cijfers en berekeningen zijn dan ook (grotendeels) van hun afkomstig.

Nogmaals moet benadrukt worden dat de uiteindelijke cijfers "bij benadering" zijn en puur indicatief.

Aantal Surinamers in Nederland
– bron : Centraal Bureau Statistieken (NL) –

Er wonen 175.000 mensen van de 1e generatie Surinamers in Nederland. Laten we voor het gemak stellen dat 75% hiervan (wel eens) geld over maakt naar het voormalige moederland, Suriname.

Van de 2e generatie zijn er 75.000 SuriNeds die al minder "feeling" hebben met ons land, dus zullen zij ook minder (vaak) geld overmaken; we gaan uit van 50% van de mensen.

En van de 3e generatie zijn er nog eens 125.000 inwoners veel minder connectie voelen, bij hun gaan we uit van 25% betrokkenheid.

65.000 huishoudens maken maandelijks geld over naar ons

Samen kom je dan uit op een totaal van ongeveer 200.000 SuriNeds die (geregeld) geld overmaken.

Huishouden en gezin

Dit cijfer is echter voor alle mensen bij elkaar en we willen het graag per gezin weten, vandaar dat we uitgaan van (gemiddeld) 3 mensen per huishouden.

In totaal gaat het dan om ongeveer 66.500 huishoudens van Surinaamse afkomst die met regelmaat geld geven aan de familie in Suriname.

Geldoverboekingen 2020
– bron : de Nederlandsche Bank (NL) –

Het totale bedrag per jaar dat vanuit Nederland wordt overgemaakt (via Western Union Transfer en anderen) schommelde in 2020 volgens de Nederlandsche Bank om en nabij de euro 250.000.000,-

Een ruwe schets geeft dan aan dat er 250.000.000 (euro) / 66.500 (huishoudens) = euro 3.750,– per huishouden door de Surinamers, 1e en 2e generatie wordt overgemaakt.

Dat bedrag van euro 3.750,– per huishouden op jaarbasis staat dan voor euro 300,- per maand.

Conclusie

Zoals gemeld; het is geen wetenschappelijke berekening, maar het bedrag (250 miljoen per jaar) en het aantal betrokken huishoudens zijn redelijke harde cijfers.

Een paar honderd euro per maand is het gemiddelde

De ene familie zal meer krijgen, de ander minder en sommigen helemaal niets. Maar een bedrag van een paar honderd euro per maand aan "steun" is zeker geen fictief gegeven.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Krijgt of geeft u wel eens geld op deze manier?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!