✉️ (ingezonden) Schieten met lege hulzen

✉️ (ingezonden) Schieten met lege hulzen

PARAMARIBO, 5 mei 2023 – Iedereen die in Suriname zegt dat men geduld, geloof en vertrouwen moet hebben is bezig zand in de anders ogen te strooien of zijn eigen hoofd in het zand te steken.

Voordeel twijfel

Zo ook voor hen die beweren dat je de president of de regering het voordeel van de twijfel moet geven.

Chandrika schiet met lege hulzen en loze beloften

Er is geen enkele reden om nog aan te nemen dat het een kwestie is van geduld hebben, kans geven of vertrouwen hebben.

De president heeft in drie jaar regeren en de periode voor de verkiezing woorden, zinnen en uitspraken gebruikt die nu lege hulzen en holle frasen blijken te zijn.

Hij gebruikt uitdrukkingen en woorden waarvan we nu kunnen vaststellen dat hij ze kennelijk zelf niet heeft begrepen, maar heeft op dat moment indruk gemaakt op het volk en daarmee steeds tijd gekocht.

Er zijn genoeg bewijzen dat het falen te maken heeft met het onbegrensde vertrouwen in zijn uitspraken en woorden en de ruimte die hij kreeg en krijgt.

Santokhi maakt enkel schuld en koopt enkel tijd

Waarom is weldenkend Suriname, de sociale elite, de maatschappelijke voorhoede dan zo stil en zo van geloof en vertrouwen?

Voorbeelden genoeg

Een greep uit zijn reeks van lege hulzen en holle frasen waaruit mag blijken dat er geen basis meer is voor geloof in zijn uitspraken en in zijn aanpak;

  1. Fresh capital: een begrip dat plots door hem populair werd gemaakt in Suriname en waarmee hij het volk met een dode mus blij wilde maken. Het begrip bleek later een onfrisse lading te hebben en hij had het snel ingeruild voor andere modewoorden.

  1. Haircut: hij sprak dat woord uit alsof hij zijn hele carrière met grote transacties bezig was geweest en het een kolfje naar zijn hand was. Elke Surinamer gebruikte dat woord alsof ze samen een flinke deuk in de leningen boter konden slaan. Toen de schuldeisers terugduwden was Santokhi dat woord meteen vergeten. Niemand hoort het nu.

  1. Eenheid van beleid en eenheid van bestuur: dit was zo’n ingestudeerde zin van hem wat al direct na aantreden gauw was weggemoffeld door hem. Je hoort het helemaal niet meer bij hem en hij wil niet graag eraan herinnerd worden

  1. Diaspora: voor de verkiezing was dit zijn tover– en sleutelwoord maar al na 12 maanden, na zijn reis uit Nederland was dit woord een beetje vies geworden. Recentelijk heeft hij een nieuwe poging gedaan maar dan als hernieuwde samenwerking. Beetje oude wijn in nieuwe zakken aanpak van hem. En let op het woord ‘hernieuwd’. Iemand heeft hem dat kennelijk ingefluisterd want dat woord kwam opvallend vaak voor bij hem dezer dagen.

  1. Bromtji dyari: voor de verkiezing was dit woord zijn troef om aan de zetels te komen maar nu blijkt dat hij meer zijn eigen dyari wilde hebben met zijn eigen bromtji die hij snel uit Nederland liet terugvliegen. Hij kent dat begrip bromtji dyari niet meer, gebruikt het niet meer maar sterker nog hij heeft alle andere bromtji snel laten verdelgen. Het volk in volledige verwarring en frustratie gebracht

  1. Integraal: dit woord gebruikt hij zodra hij een probleem niet kan oplossen, dan vlucht hij voorwaarts door alles als een integraal geheel te zien wat hetzelfde betekent als op de lange baan schuiven en of op de parkeerplaats zetten

  1. Hernieuwde relatie: dit is zijn nieuwe modewoord, hiermee probeert hij indruk te maken dat er een frisse start komt, hij sorteert op een nieuwe ronde van kansen die men hem zou moeten geven. Als hij drie jaar niets heeft kunnen doen aan de basisproblemen, en hij heeft ook niet kunnen laten zien dat hij het kan, waarom zou hernieuwd ineens wel lukken.

  1. Op alle niveaus: dit gebruikt hij zodra hij indruk wil maken om te laten zien dat hij op zijn niveau vooral met het buitenland communiceert. Ondertussen weten wij dat hij al meer dan een jaar op zijn niveau het probleem van de 150 visvergunningen dat hij zelf creëerde niet heeft kunnen oplossen. Dus ook dit begrip is een lege huls.

  1. Diaspora kapitaal: dit woord is de grootste deceptie voor de Surinamers. Hij vervloekt misschien stiekem de periode waarin hij dit woord had geleerd. Zijn fluisteraars draaien overuren om een hernieuwde invulling aan het woord te geven maar die poging lijkt tevergeefs.

  1. Internationale samenwerking: dit is een begrip waarmee hij de aandacht wil afleiden als hij sympathie zoekt bij het volk maar ondertussen heeft drie jaar regeren laten zien dat de huls heel erg leeg is want zelfs het buurland is van vriend naar oorlog status gegaan en het beloofde land aan de Noordzee is letterlijk de eeuwige belofte gebleken.

Hol en leeg

Deze lege hulzen en holle frasen van hem hebben dus niets te maken met “oude problemen” en schulden en of IMF.

Hij heeft meer tijd gebruikt om modewoorden te gebruiken dan strategie te ontwikkelen.

Santokhi bezigt modewoorden van mode uit de jaren '60

Dat het laatste ook niet zou lukken is ook duidelijk nu wij zien dat hij alleen maar B en C spelers om zich heen heeft verzameld.

Time to change

De vraag is nu waarom weldenkend Suriname, de sociale elite, de maatschappelijk voorhoede, nog om hoop, geduld en vertrouwen vragen aan de samenleving.

Waarom laat de sociale niet van zich horen?

Met de lege hulzen en holle frasen neemt de president toch een loopje met de intelligentie van de maatschappelijke voorhoede.

De ellende stapelt op.

Met modewoorden die lege hulzen en holle frasen zijn los je die problemen en de ellende niet op.

The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything.

Albert Einstein
wetenschapper

De sociale elite, de maatschappelijke voorhoede en weldenkend Suriname kan toch niet toekijken en iedereen voorhouden dat er geduld moet zijn, dat je een kans moet geven, dat wij vertrouwen moeten geven?

Bevrijdingsdag

Het is vandaag Bevrijdingsdag in Nederland.

Een bekende uitdrukking in deze periode die steeds naar boven komt is: "Wir haben es nicht gewußt".

Of in de Nederlandse vertaling: "Wij hebben het niet geweten".

"A no mi" en ook "wir haben es nicht gewußt" zijn hetzelfde

Dit kan de sociale elite, de maatschappelijke voorhoede en weldenkend Suriname straks niet meer zeggen. Zij kunnen niet horende doof en ziende blind blijven doen.

Tijd voor actie

Als je doet wat je deed dan krijg je wat je had.

Tijd voor de maatschappelijke voorhoede, de sociale elite en weldenkend Suriname om op te staan.

Bron : Hikmat Mahawat Khan / Passie voor Suriname


— UW MENING —

Denkt u dat er nog iets gaat gebeuren, de laatste twee jaar tot 2025?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!