Alarm! Het Surinaams oerwoud sterft!

Alarm! Het Surinaams oerwoud sterft!

PARAMARIBO, 6 mei 2023 – Alhoewel de huidige – en voorgaande – regering graag te pas en on te pas meldt dat "Suriname het groenste land ter wereld is", dreigt ons bos in verhoogd tempo te verworden tot een massagraf vol majestieuze woudreuzen.

Eén voor twaalf

Volgens de meest recente publicatie van het Global Forest Watch and World Resources Institute is de ontbossing in Suriname sinds 2019 met ruim 15% gestegen in vergelijking met de periode 2009.

Suriname staat op zelfs de 4e plaats van "de top-10 landen" met de meest dreigende en versnele ontbossing (gemeten in procenten) ter wereld.

Gemeten naar hectare staat Brazilië op de 1e plaats (1347.132 ha).

En wie naar procenten kijkt treft Ghana aan op plek 1 met maar liefst een ontbossing van 60%.

Zij worden direct gevolgd door Papoea-Nieuw-Guinea met 22%, Angola met 21% en op plek 4 Suriname met 15%.

Global Forest Watch
onderzoek sinds 2019

Top vier meest bedreigde bossen

Sinds 2019 verloren (wereldwijd) de tropen maar liefst 12 miljoen hectare aan tropisch regenbos.

  1. Ghana – 60%
  2. Papoea-Nieuw-Guinea – 22%
  3. Angola – 21%
  4. Suriname – 15%

Honderden landen en bedrijven hebben zich eraan gecommitteerd de ontbossing te verminderen of zelfs een halt toe te roepen.

Lege beloften

Ook onze regering belooft van alles en spreekt over "zeer strenge regelgeving en controle", maar in de praktijk blijkt het tegendeel.

De ontbossing en vernietiging van ons binnenland is nog nooit zo erg geweest als sinds 2019, een conclusie die eerder al door online onderzoeker Kees C. Donk was getrokken op basis van openbare satellietbeelden.

Suriname Nieuws
gratis app

Goudzoekers in Afobaka
– periode 2000 / 2020 –

In tegenstelling tot Suriname maken andere landen wel goede vorderingen bij het terugdringen van het verlies van hun oerbossen.

Verkeerde richting

Maar veel andere landen zijn – net zoals de onze – in de totaal verkeerde richting gelopen.

De eerste rapporten (over de periode na 2019) en het zeer hoge percentage primair bosverlies in 2019 en daarna duiden erop dat ons land niet op schema ligt om de internationale doelstellingen te bereiken.

De ontbossing is nog nooit zo sterk geweest als nu

Gezien de urgentie om een op hol geslagen klimaatverandering en onomkeerbaar biodiversiteitsverlies te voorkomen, moet ons land per direct haar ontbossing tegengaan.

De goudmijnbouw en illegale houtconcessies blijken nog altijd de grootste oorzaak te zijn van ontbossing in Suriname, waarbij diverse toppers en ondernemers een illustere rol spelen.

Afgelopen week nog zijn twee buitenlandse ondernemers met een privé helicopter van "een politieke topper" het oerwoud ingevlogen om inheems grond toe te eigenen voor illegale roofbouw.

Privé helicopters
politieke toppers

In de periode na 2019 blijkt bijna 70 procent van de totale ontbossing te wijten aan mijnbouw.

De onderschepping van ruim 100 containers vol met illegaal rondhout in 2021 is hiervan een triest, maar hard bewijs.

Politieke belangen

Wanneer deze trend wordt voortgezet, kan dit betekenen dat binnen 15 jaren het oerwoud zoals wij het kennen niet meer bestaat.

Politieke toppers vliegen heen en weer met ondernemers

Mijnbouw en houtroof is volgens internationale experts zelfs de grootste bedreiging voor het bestaan van het tropisch regenbos van Suriname.

Ontbossing Suriname
– sinds 2019 desastreus –

Een langdurige en structurele regulatie van ons tropisch regenbos voorkomt wereldwijde klimaatverandering en gerelateerde natuurrampen.

Ons tropische bos produceert dagelijks maar liefst 25% van alle zuurstof die nodig is voor de instandhouding van de biodiversiteit en het leven van de mens.

Daarnaast hebben de tropische bossen een grote en sterke educatieve– en wetenschappelijke waarde en is van levensbelang voor de ontwikkeling van (duurzaam) toerisme.

Bron : WWF Guyanas / Global Forest Watch


— UW MENING —

Denkt u dat de politiek echt iets doet aan natuurbehoud?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!