"Miljardenproject" Nickerie van start

"Miljardenproject" Nickerie van start

PARAMARIBO, 13 mei 2023 – De ontwikkelaars van een diepwaterhaven en bijbehorende speciale economische zone hebben daarnaast ook nog eens een verkennend rapport ingediend bij het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling.

Hoofdstad Nickerie

Phoenix Development en Havenbeheer Suriname staan achter het geplande project voor Nieuw Nickerie aan de noordoostkust van het land.

Het rapport is de eerste fase van het raadplegingsproces van belanghebbenden voor de milieu– en sociale effectbeoordeling.

Voorgestelde onderdelen van het project zijn onder meer;

Het totale terrein waarop dit alles binnen afzienbare tijd gerealiseerd moet worden is 1.500 ha groot.

Nog voor 2025 moet Nickerie een tweede hoofdstad worden

Behalve bovenstaande zaken heeft president Chandrikapersad Santokhi ook belooft dat het volgende nog voor 2025 gerealiseerd gaat worden in Nickerie;

Plan van aanpak

Het project zal in fasen worden ontwikkeld, waarbij de LNG-train, exportfaciliteiten en de speciale economische zone, de eerste prioritaire ontwikkelingen zullen zijn.

Er worden honderden miljoenen USD in Nickerie gepompt

Deze zullen worden voorzien van stroom van de gasgestookte energiecentrale met gecombineerde cyclus.

De diepwaterhaven zal een latere fase van ontwikkeling zijn en gebaseerd zijn op een uitbreiding van de offshore-infrastructuur die wordt gecreëerd om de LNG-verwerkings-, opslag– en losfaciliteit te huisvesten.

Het document voegt eraan toe dat de voorziening van een LNG-terminal, diepwaterhavenfaciliteit en bijbehorende speciale economische zone ordt gezien als een nationaal strategisch infrastructuurproject.

Veelbelovend project

Bovenstaande zaken zullen op aanzienlijke wijze de economische groei in Suriname ontsluiten.

Daardoor zal er zowel direct als indirect groei mogelijk gemaakt worden in de ontluikende offshore olie– en gasindustrie.

De gas gaat verkocht worden aan de hele wereld

Ook opent het allemaal regionaal belangrijke logistieke middelen. Evenals levert het een vitale energiebron aan Europese en andere markten.

In november vorig jaar gaf de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi groen licht voor het project – hij beloofde dat het nog voor de verkiezingen van 2025 gerealiseerd gaat worden.

Opmerking : de foto bij dit artikel is ter illustratie van de plannen en niet perse een weergave van de realiteit zoals Nickerie er over twee jaar uit gaat zien.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : United News / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Denkt u dat er iets voor 2025 gebouwd gaat worden in Nickerie?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!