SuriNeds krijgen € 5.000,– wegens gat in AOW

SuriNeds krijgen € 5.000,– wegens gat in AOW

PARAMARIBO, 17 mei 2023 – Het Nederlandse kabinet heeft plannen aangekondigd om een groep ouderen van Surinaamse afkomst – die te maken hebben met een onvolledige AOW-uitkering – een tegemoetkoming te geven van € 5.000,– per persoon.

30.000 gegadigden

De Nederlandse Minister van Pensioenen – Carola Schouten – heeft dit in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt.

De tegemoetkoming is bedoeld voor meer dan 30.000 SuriNeds in Nederland.

Nederland trekt per direct ruim € 100.000.000,– steun uit

Deze groep mensen is vanuit Suriname naar Nederland verhuisd en deed dat vóór de onafhankelijkheid van ons land in 1975.

Destijds verwachtten zij dat ze ook AOW zouden opbouwen gedurende de jaren dat ze nog in Suriname woonden, aangezien Suriname toen nog deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden.

Echter, dat bleek niet het geval te zijn.

AOW-gat SuriNeds
compensatie in 2023

Als gevolg daarvan ontvangen deze ouderen momenteel een kleinere ouderdomsvoorziening, namelijk alleen van hun werkzame jaren na 1975.

Afschuwelijk leed

Minister Schouten heeft al langer nagedacht over een "gebaar van erkenning" voor het leed en onrecht dat deze mensen hebben ervaren.

Het was al eerder duidelijk dat deze erkenning in de vorm van een eenmalige tegemoetkoming zou komen, mede omdat de Raad van State heeft geoordeeld dat volledige compensatie van het AOW-gat niet mogelijk is.

"De SuriNeds is afschuwelijk en groot leed aangedaan"

Het kabinet heeft in de voorjaarsnota al ruim 122 miljoen euro hiervoor gereserveerd.

"De ouderen uit de Surinaamse gemeenschap voelen zich tweederangsburgers, terwijl ze juist naar Nederland kwamen omdat ze Nederlander wilden blijven," zegt minister Schouten.

Erkenning

De minister erkent dat het lang heeft geduurd voordat er aandacht werd besteed aan deze groep.

"Met dit gebaar hopen we het leed te erkennen," aldus de bewindsvrouwe.

Zodra het besluit van kracht wordt, zal de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de betreffende personen op de hoogte stellen en het geld volledig geautomatiseerd overmaken.

Uitzonderingen mogelijk

Ouderen van wie de SVB niet kan vaststellen dat ze aan de gestelde voorwaarden voldoen, kunnen zelf contact opnemen met de SVB om een aanvraagformulier aan te vragen.

Deze tegemoetkoming heeft geen invloed op het recht op toeslagen of andere inkomensafhankelijke regelingen.

De € 5.000,– is belastingvrij en zonder verdere gevolgen

Met het bedrag van € 5.000,– sluit het kabinet aan bij eerdere tegemoetkomingen die de overheid heeft verstrekt zonder wettelijke verplichting.

De Nederlandse overheid was dus niet verplicht om het bedrag van ruim € 100.000.000,– aan de SuriNeds te geven, maar doet dit uit hoofde van haar eigen verantwoordelijkheid.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Is de uitkering van € 122.000.000,– genoeg of wilt u meer zien?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!