⌛ (geschiedenis) Archeologen vinden uniek 7.000 jaar oud skelet

⌛ (geschiedenis) Archeologen vinden uniek 7.000 jaar oud skelet

PARAMARIBO, 20 mei 2023 – Archeologen hebben onlangs een opmerkelijke vondst gedaan in de Poolse stad Slomniki.

Unieke vondst

Tijdens De renovatie van een stadsplein werd een skelet opgegraven dat zo'n zevenduizend jaar geleden begraven moet zijn.

Wat deze ontdekking nog interessanter maakt, is dat het skelet in een opmerkelijk goede staat verkeerde.

Het was begraven in samengeperste aarde met een niet-zure chemische samenstelling, wat heeft bijgedragen aan het behoud ervan.

Behalve het skelet werden er ook fragmenten van zeldzaam aardewerk gevonden.

De begraafplaats waar het skelet werd gevonden, dateert uit het nieuwe steentijdperk, een periode waarin boeren uit het Karpaten-gebergte in Midden-Europa naar Polen migreerden.

Nieuwe steentijdperk

Dit gebeurde ongeveer zesduizend jaar voor Christus. Opvallend genoeg is er nog weinig bekend over deze boeren, hun cultuur en de manier waarop ze hun doden begroeven.

Malgorzata Kot, een hoogleraar archeologie aan de Universiteit van Warschau, merkt op dat deze vondst daarom van groot belang is.

Er is weinig bekend over de tijd waarin deze persoon leefde

Hoewel Kot zelf niet direct betrokken was bij de opgraving van het skelet, beschouwt ze de ontdekking als zeer bijzonder.

Ze legt uit dat de boeren uit die tijd hun doden meestal begroeven op hun nederzettingen of aparte begraafplaatsen, maar dat dergelijke vondsten zeldzaam zijn.

Verder onderzoek naar dit specifieke skelet kan waardevolle inzichten verschaffen over de boeren die in die periode leefden en hun begrafenispraktijken.

Deze recente vondst opent dus nieuwe mogelijkheden om meer te weten te komen over de vroege boerenbeschavingen in dit deel van Europa.

Fascinerend

Het is fascinerend om te bedenken dat dit skelet duizenden jaren begraven lag voordat het uiteindelijk door moderne archeologen werd ontdekt.

Het toont aan hoeveel we nog te ontdekken hebben over ons verleden en hoe elke nieuwe vondst ons een stukje dichter bij het begrijpen van onze geschiedenis kan brengen.

Het is nu aan de onderzoekers om verder te graven en de geheimen van deze oude boerengemeenschap te ontrafelen.

Bron : livescience.com


— UW MENING —

Zou u meer willen weten over ons zeer verre verleden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!