Benzinestation nieuwste bedreiging stuwdam

Benzinestation nieuwste bedreiging stuwdam

PARAMARIBO, 20 mei 2023 – In 2019 werd de stuwdam op de valreep verkocht aan de staat Suriname.

Alcoa / Suralco

De eigenaar was Suralco / Alcoa, maar die besloot rond 2009 te stoppen met het winnen van bauxiet en tegen 2019 het land helemaal te verlaten.

Omdat de staat een enorme openstaande schuld had bij het Amerikaanse bedrijf (door niet betaalde rekeningen voor de opgewerkte elektriciteit – redactie) leek de koop niet door te gaan; "eerst betalen, dan praten", was het antwoord van de Amerikanen.

Op basis van die pat-stelling werd Staatsolie feitelijk als onderpand aan de Amerikanen gegeven waarna de dam voor het symbolische bedrag van USD 1,– werd overgenomen.

Staatsolie stond vervolgens garant voor de ettelijke miljoenen die nog openstonden en zegde toe om het onderhoud van de dam op zich te nemen, evenals de betaling van de technici waar Suriname zelf geen geld voor heeft.

Sindsdien gaat het bergafwaarts met de ontwikkelingen in ons binnenland en komt het stuwmeer en het onderhoud aan de dam steeds negatiever in het nieuws.

Ontbossing en vervuiling

Het begon er mee dat uit satellietbeelden blijkt dat het gebied rondom het stuwmeer sinds 2020 in hoog tempo wordt ontbost.

Ontbossing stuwdam
– bron : Google –

Ook bleek onlangs dat er sinds 2020 maar liefst voor ruim 14.000.000 kilo van het uiterst giftige cyanide in het gebied is gebruikt.

Ontbossing, kwik, cyanide en olie vernietigen ons oerwoud

Dit kan niet alleen simpelweg via de bodem in het water terecht komen (en via via in ons drinkwater), maar ook is er een "hele lading" direct afgezonken in de diepten van het stuwmeer zelf.

Dodelijke cyanide
– een meer vol –

En er is nog meer ellende en bedreiging voor de dam ontstaan, getuige het feit dat vorige maand een enorm deel van de toevoerweg en erosiewand (een beschermende laag "tegen" de damwand – redactie) door regenval werd weggeslagen.

Benzinestation

Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, blijkt er een rampspoed onderweg en ditmaal in de vorm van een benzinepomp.

Midden in het oerwoud – of all places.

Dagblad Suriname berichtte er eerder al over en toonde een foto van het benzinestation in aanbouw.

Fuel on the go?
– bron : Dagblad Suriname –

De dreiging van een uitslaande brand of lekkende olie in het meer – met alle gevolgen van dien – is feitelijk nog het minste waar we ons zorgen over moeten maken.

Activiteiten rond het benzinestation kunnen desastreus zijn

Wat maakt het immers uit als er toch al voor tonnen aan extreem dodelijk gif op de bodem ligt waar nu al vissen aan sterven?

En dat de gemeten cyanide-waarden 1.600 maal hoger liggen dan internationaal wordt geaccepteerd, is ook een detail.

Het grootste gevaar van de benzinepomp op – letterlijk – een steenworp afstand van de dam is namelijk dat de bouw en activiteiten rondom de stroming van het water kunnen beïnvloedden met desastreuze gevolgen van dien.

Als het meer namelijk gaat "lekken" richting de afvoer van het benzinestation, dan kan door de enorme watermassa een nieuwe loop van de rivier ontstaan.

Wanneer hier niet op tijd tegen wordt opgetreden kan deze met een alles vernietigende kracht opstuwen richting de oceaan en laat Paramaribo nu precies tussen het meer en de zee liggen...

Voor wie niet thuis is in de omgeving van het stuwmeer, of niet exact weet hoe de situatie er momenteel uitziet, is onderstaande foto samengesteld.

Ligging stuwdam en benzinepomp
– bron : Bing / Google –

Door op de foto te drukken, wordt deze groter en kunt u inzoomen. De foto is wel (heel) groot dus uw telefoon / tablet kan wat langzamer reageren.

Deze ligt dus op minder dan 100 meter afstand van de beveiligde laag rondom de dam zelf.

Of dit een veilige situatie oplevert is aan de verantwoordelijke minister en DC, maar het antwoord laat zich raden en waarschijnlijk nog heel lang op zich wachten.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet de regering per direct ingrijpen of de situatie gedogen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!