Toeristen mijden massaal binnenland vanwege cyanide

Toeristen mijden massaal binnenland vanwege cyanide

PARAMARIBO, 21 mei 2023 – Alle moeite die de regering doet om toeristen naar ons "groene" binnenland te krijgen, lijkt met het storten van 14 miljoen liter cyanide, de versnelde ontbossing en het bouwen van pompstations bij het stuwmeer met één pennenstreek van de tafel geveegd.

Ecologische en economische ramp

Verschillende burgers en reeds gearriveerde toeristen die in het weekend gepland hadden een recreatieoord of het binnenland te bezoeken, geven in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname aan, dat ze nog overwegen of het daadwerkelijk nog veilig is om daar naar toe te gaan.

De verhalen dat cyanide terecht is gekomen in met name het stuwmeer vinden veel burgers zorgwekkend.

Het groene oerwoud verwordt in ramp tempo gitzwart

Voor heel wat toeristen die speciaal afreizen naar plekken diep in het binnenland is het voor nu een afwachtende houding aannemen, terwijl er lopende reserveringen zijn.

Het cyanideverhaal heeft heel wat aandacht getrokken en voor de nodige onrust en angst gezorgd.

Ouders waarschuwen kinderen om niet of nauwelijks nog naar plekken buiten de stad te gaan.

Dit omdat beelden op social media zouden laten zien dat cyanide terecht is gekomen in het water.

Er is om die reden geen enkele zekerheid dat in het water bij de verschillende recreatieoorden ook geen cyanide terecht is gekomen, of via regenwater naar boven komt borrelen.

"Ik ben doodsbang voor de gezondheid van mijn kinderen, want water verplaatst zich immers snel door de grond en de lucht", zegt een bezorgde moeder aan de redactie.

Burgers onzeker

In gesprek met burgers geven ze te kennen, dat ze zelfs hun bronwater uit koken, omdat volgens specialisten cyanide tot in de diepte kan komen.

Opmerking : het koken van water maakt cyanide niet minder schadelijk.

Suriname Nieuws
gratis app

Er gaan ook verhalen de ronde over de mogelijkheid dat cyanide via regenwater en grondwater uiteindelijk in de trenzen van Paramaribo terecht gaat komen.

Maar dat zijn ongefundeerde verhalen en wakkeren alleen maar angst aan (aldus Dagblad Suriname).

Trenzen in de stad zitten sowieso al vol rommel, dat ook schadelijk kan zijn voor de volksgezondheid.

Nieuwe gesprekken

Inmiddels heeft de regering bekend gemaakt, dat het gebruik van cyanide in de kleinschalige goudwinning moet gaan worden gereguleerd.

Komende maandag gaat een grote delegatie van de overheid (zie het overzicht hieronder – redactie) ook richting Brokopondo om de situatie ter plekke eens in ogenschouw te nemen.

Chan kondigt een delegatie, commissie en gesprekken aan

De Communicatiedienst Suriname meldt dat de president het lozen van 14 miljoen liter cyanide serieus neemt en met onderstaande delegaties gesprekken zal gaan hebben.

Ook heeft hij nauwlettend overleg met diverse commissies en presidentiële adviesgroepen inzake deze belangrijke kwestie.


Aanvullend

Inmiddels is duidelijk geworden dat het benzinestation – aan de voet van het stuwmeer – inderdaad over legale vergunningen bezit, maar zowel de verantwoordelijke minister, DC en het CDS wensen daar voor nu verder geen uitspraken over te doen.

Bron : Dagblad Suriname / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Lopen we achter de feiten aan wat deze milieuramp betreft?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!