Nederlandse expert : "veiligheid drinkwater niet gegarandeerd"

Nederlandse expert : "veiligheid drinkwater niet gegarandeerd"

PARAMARIBO, 21 mei 2023 – Onder meer op social media worden er momenteel berichten verspreid waarin men beweert dat het drinkwater in Paramaribo mogelijk besmet is met cyanide.

Regelmatig testen

De redactie van online magazine GFC vroeg aan een water-expert uit Nederland / Amsterdam hoe het staat met tests die regelmatig zouden moeten worden uitgevoerd om de veiligheid van ons drinkwater te garanderen.

Naar zijn zeggen zijn waterleidingbedrijven in Europa verplicht uitgebreide en regelmatige tests uit te voeren om zowel de veiligheid als kwaliteit van al het drinkwater te garanderen.

Of dit conform de in Nederland geldende protocollen ook in Suriname gebeurt, weet hij echter niet.

Microbiologisch

De genoemde tests zijn ontworpen om een breed scala aan potentiële verontreinigingen te detecteren en omvatten microbiologische, chemische, fysische en radiologische analyses.

Daarnaast worden er in Nederland nog aanvullende tests voor desinfectiemiddelen uitgevoerd om te verzekeren dat er voldoende desinfectiemiddel in het water aanwezig.

Er zijn veel testen nodig om de veiligheid te garanderen

Deze middelen moeten juist in het water zitten om microben te doden, maar ook weer niet zoveel dat het water onveilig is voor consumptie.

De verantwoordelijke Surinaamse minister stelde niet op de hoogte te zijn van deze testen "omdat hij nu eenmaal geen wetenschapper is".

Wel gaf hij aan dat het drinkwater sinds enkele dagen naar chloor rook, maar dat was volgens de topper omdat chloor al het water gezond maakt.

De hoeveelheid en oorsprong van het chloor was hem echter niet bekend.

Garantie

Al deze grondige processen garanderen uiteindelijk dat het water gegarandeerd veilig is.

Op de vraag of er (in Nederland – redactie) ook wordt nagegaan of het uiterst dodelijke cyanide in het drinkwater aanwezig is, reageerde de geraadpleegde expert bevestigend.

Er moeten bovenop de eerder genoemde proeven ook aanvullende onderzoeken worden gedaan om de aanwezigheid van potentieel schadelijke stoffen – waaronder cyanide – in het drinkwater te detecteren.

De aanwezigheid van cyanide boven een bepaalde veiligheidsdrempel is een ernstige zorg in Europa en wordt door de volksgezondheidinstanties streng gereguleerd.

Recente metingen in Suriname gaven aan dat – in het stuwmeer – de toegestane hoeveelheid cyanide al 1.600 maal hoger was dan in Europa nog als veilig wordt bestempeld.

De expert benadrukt dat hij enkel kan spreken voor Europa in het algemeen en Nederland in het bijzonder.

Je moet 24/7 testen anders kan je het net zo goed niet doen

Hoe het staat met de uitmuntende en diepgravende kwaliteitscontrole en de frequentie hiervan in Suriname is hem onbekend.

Surinaamse controle

De redactie van GFC verneemt dat er watermonsters uit Suriname zijn gestuurd naar Nederland om te testen.

Suriname heeft geen eigen laboratorium of kennis om deze monsters zelf te onderzoeken.

Naar zeggen van de Nederlandse expert biedt deze werkwijze onvoldoende garantie voor veilig drinkwater omdat de frequentie en kwantiteit van dit soort testen niet genoeg is.

Om de kwaliteit van het water te kunnen garanderen zou je feitelijk 24/7 moeten monitoren en een volautomatische "test-straat" moeten hebben die al het water direct analyseert en in de gaten houdt.

Eén keer per dag, per week of per maand een sample opsturen om te laten testen is zinloos; dan kan je net zo goed niet testen.


Aanvulling : navraag leert dat het verantwoordelijk Surinaams ministerie normaal gesproken minder dan 1x per jaar het water laat testen in Nederland.

Vanwege de enorme schaal waarop nu sprake is van vergiftiging, zijn er onlangs wel drie samples uit het stuwmeer opgestuurd. Of er ook drinkwater uit Paramaribo is verzonden wist het ministerie niet te melden.

Bron : GFC online / aangevuld door Suriname Nieuws


— UW MENING —

Maakt u zich zorgen over de kwaliteit van ons water?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!