Kwik en cyanide topje van de ijsberg

Kwik en cyanide topje van de ijsberg

PARAMARIBO, 22 mei 2023 – Behalve de giftige en dodelijke stoffen cyanide en kwik worden er nog veel meer zeer gevaarlijke chemicaliën gebruikt bij de goudwinning.

Dodelijke mix

Een chemisch expert uit de Verenigde Staten – die wegens een jarenlang verblijf in ons land goed op de hoogte is van de vernietigende goudwinning in het Amazonegebied – zegt aan de redactie van GFC online dat deze chemicaliën ook nog zonder de juiste veiligheidsvoorschriften worden ingezet.

Naast cyanide en kwik worden ook andere gevaarlijke stoffen gebruikt.

Zwavelzuur – dat wordt gebruikt om ertsen af te breken – is er één van.

Men gebruikt een dodelijk explosieve mix van chemicaliën

Maar op de lijst van zeer schadelijke stoffen prijken ook obscure namen als ongebluste kalk, natriumchloride, calciumhydroxide en calciumoxide.

Natriumhydroxide wordt daarbij bovendien dikwijls weer gebruikt om het dodelijke cyanide te neutraliseren.

Chemische reacties

Al deze chemicaliën kunnen naar zijn zeggen ernstige gezondheidseffecten hebben en grote schade aanrichten aan het milieu.

De ene dodelijke stof moet de ander neutraliseren

De deskundige – die uit angst voor represailles van de overheid anoniem wenst te blijven – is van mening dat er dringend behoefte is aan een veel strengere regulering.

Geen controle

Ook moet er een diepgaande en sterk verbeterde naleving komen om de veiligheid van zowel arbeiders als gemeenschappen te waarborgen.

Momenteel is er feitelijk geen enkele vorm van controle, laat staan dat bepaalde regelgeving en protocollen worden nageleefd.

Bron : GFC online / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Is de regering niet op de hoogte, of knijpt zij een oogje toe?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!