SuriNeds willen schaduwregering voor Suriname

SuriNeds willen schaduwregering voor Suriname

PARAMARIBO, 25 mei 2023 – Er zijn inmiddels meer diaspora-stichtingen en –groeperingen dan presidentiële commissies, en dat is een prestatie op zich.

No wroko

Wat zowel deze diasporagroepen als de commissies met elkaar bindt, is dat ze in de praktijk niets doen en geen meerwaarde bieden aan de ontwikkeling van ons land.

Een zevental SuriNeds van academisch niveau overweegt echter toch weer een (nieuwe) schaduwregering op te richten met als doel de regering van Chandrikapersad Santokhi en natuurlijk onze grote vriend Ronnie Brunswijk van ongevraagd of niet van advies te dienen.

Afgelopen maandag kwam de groep in Den Haag bij elkaar om de plannen uitvoerig te bespreken. Het project bevindt zich nog in een embryonale fase.

De SuriNeds werven nu "ministers" voor hun "kabinet"

Momenteel wordt nagegaan of er binnen hun eigen intellectuele kring voldoende mensen bereid gevonden kunnen worden om als "minister" of "topambtenaar" hun krachten hieraan te geven.

Ook wordt er onderling gedelibereerd of het plan een kas van slagen heeft.

Negatieve spiraal

De (nu nog anonieme) SuriNeds maken zich naar verluid ernstige zorgen over de zeer negatieve richting waarin hun geboorteland opgaat.

Alhoewel Santokhi elke dag meldt hoe goed hij bezig is en hoe fantastisch Suriname er weer voor staat, is deze denktank dus een andere mening toegedaan.

Er bestaan niet alleen grote zorgen over de economie, maar ook over het moreel verval en het steeds lager wordende kennisniveau van de Surinamers.

Tenminste, dat is de visie van deze groep SuriNeds.

Onlangs werd bekend dat een merendeel Surinamers uit Paramaribo en districten qua studie niet verder is gekomen dan de vierde klas van de lagere school.

De gemiddelde Surinamer kan nauwelijks lezen of schrijven

Maar ook degenen met een MBO of HBO– opleiding hebben dikwijls een slechte algemene ontwikkeling en gebrekkige taalbeheersing.

Zeer laaggeletterd

De SuriNeds zijn van oordeel dat in een samenleving als Suriname waar een ruime meerderheid laaggeletterd is, economische ontwikkelingsinspanningen op grote uitdagingen stuiten.

Betere investeringen in basis– en volwasseneneducatie zou volgens hen nu hoge prioriteit moeten genieten.

Meer informatie is niet beschikbaar en als we kijken naar de vele soortgelijke initiatieven op dit gebied, zal het daar waarschijnlijk in de toekomst ook wel weer bij blijven.

Bron : GFC / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Een Nederlandse schaduwregering voor Suriname... goed plan?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!