Zeer hoge concentraties kwikdamp boven Paramaribo

Zeer hoge concentraties kwikdamp boven Paramaribo

PARAMARIBO, 27 mei 2023 – Suriname lijkt de afgelopen jaren totaal verziekt te zijn. Niet alleen financieel / economisch, maar ook letterlijk.

Kwik, cyanide, ontbossing

De ontbossing is sinds 2020 extreem toegenomen, de hoeveelheid cyanide in het stuwmeer is maar liefst 1600 maal hoger dan toegestaan en onlangs werd bekend dat er zeer hoge concentraties kwikdamp boven de hoofdstad hangen.

Blootstelling aan zware kwikdamp of blootstelling gedurende lange perioden aan kwikverbindingen kan leiden tot hersenschade en uiteindelijk de dood.

Kwik en zijn natuurkundige verbindingen zijn vooral giftig voor foetussen en jonge kinderen.

Effecten kwikdamp
Wikipedia Nederland

Ex-minister Sylvano Tjon Ahin van ROM herhaalde onlangs dat – bij zijn vertrek uit het kabinet Santokhi / Brunswijk – de uitstoot van giftige stoffen in Paramaribo 1000 maal hoger lag dan bij zijn aantreden.

Ex-minister : de situatie is zorgelijk en zeer ongezond

Hij wijst op de situatie die zowel het Nimos, het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu en de Anton de Kom Universiteit hebben geconstateerd.

Omdat kwik ook in verdampte vorm zeer giftig en zelfs dodelijk kan zijn heeft het Openbaar Ministerie vlak voor het begin van dit weekend vervolgbespreking gehad met de goudopkoop– en goudexportbedrijven.

Openbaar Ministerie
Paramaribo / Suriname

De regering zegt zich grote zorgen te maken over de hoge concentratie kwikdamp boven Paramaribo en de dodelijke hoeveelheid cyanide in het stuwmeer.

Een nieuwe spoedcommissie moet de situatie onderzoeken

Het Kabinet van de President zal samen met het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos), de Deviezencommissie en een nieuw te installeren commissie daarom de handhaving en monitoring van de kwikdampen boven onze hoofdstad ter hand nemen.

Er is zelfs door de betrokken bedrijven doorgegeven dat de uitstoot van kwik gekwalificeerd kan worden als "1 voor 12".

Ook zijn ze de mening toegedaan dat handhaving en monitoring optimaal en efficiënt dienen plaats te vinden.

Communicatiedienst Suriname
persbericht kwikdampen

In het communiqué van de Communicatiedienst Suriname (CDS) wordt daarbij nogmaals onderstreept dat de goudopkoop– en –exportbedrijven in ieder geval open staan en bereid zijn om in het belang van de volksgezondheid de nodige maatregelen te treffen.

Geen antwoord

Welke maatregelen dat zijn, wanneer deze worden ingevoerd en hoe ze gecontroleerd gaan worden kon de CDS (nog) niet melden, aangezien zij niet reageerden op diverse verzoeken tot communicatie over dit belangrijk onderwerp.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Vertrouwt u ons water en zuurstof nog?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!