✉️ (ingezonden) Suriname kan veel van Nederland leren

✉️ (ingezonden) Suriname kan veel van Nederland leren

PARAMARIBO, 28 mei 2023 – Men heeft in Suriname nauwelijks verstand van cruciale factoren om de exportproductie omhoog te stuwen, aldus criticus R. Pinas.

Productie verhogen

Echter zeuren de Surinaamse regering en ook oppositieleden overmatig over het stimuleren van de productie in het land.

"Men kent niet eens de economische basisbeginselen, nog minder wat productie eigenlijk betekent en hoe je dat kunt bewerkstelligen."

De regering weet niets van productie of basis-economie

"Vandaar dat er al 50 jaar niets van terecht komt. Er is simpelweg sprake van een ernstig gebrek aan kennis bij de beleidsmakers en zogenaamde deskundigen in ons land."

Zeker 95 procent van mijn landgenoten zijn in hoge mate onderontwikkeld.

En degenen die hier als experts worden aangemerkt, lopen dikwijls ver achter.

R. Pinas
criticus / analist

De basis zou volgens de analist moeten zijn om in Suriname in te zetten op kennisontwikkeling, want daarmee begint het structureel opstuwen van de exportproductie.

Scholing nodig

"Men heeft hier nog steeds niet in de gaten dat investeren in het onderwijs een sleutelfactor is om de productie van experts te verhogen."

"Experts weten niets en de rest nog veel minder"

Hij zegt te weten dat er in Nederland specifiek wordt gefocust op hoogwaardig onderwijs en intensieve begeleiding, wat resulteert in een constante stroom van goed opgeleide professionals.

"Suriname zou op dit vlak veel van Nederland kunnen leren, maar wij willen hier het wiel telkens uitvinden."

Een goede scholing is de basis van een grote export

De analist wijst erop dat bovendien de samenwerking tussen universiteiten, onderzoeksinstituten en industrie in het land aan de Noordzee gestimuleerd wordt, wat leidt tot kruisbestuiving en innovatie.

Rol overheid

De Nederlandse overheid speelt hierin een belangrijke rol door passend beleid te voeren en financiële ondersteuning te bieden voor onderzoek en ontwikkeling.

Het resultaat is een robuuste infrastructuur voor kennisproductie die Nederland tot een wereldleider maakt op verschillende wetenschappelijke, technische en landbouwgebieden.

Over de auteur : R. Pinas is zelfbenoemd criticus en publicist bij het online magazine GFC dat zijn hoofdzetel heeft in Den Haag – Nederland.

Het gaat hier om een ingezonden stuk dat niet per definitie de mening van deze app hoeft te vertegenwoordigen.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Weet deze regering onze exportkansen wel te vergroten?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!