Oliebedrijven investeren liever in Marokko

Oliebedrijven investeren liever in Marokko

PARAMARIBO, 31 mei 2023 – Terwijl in Suriname al jaren hunkerend wordt uitgekeken naar investeringen in onze olievelden blijft een definitief besluit van de betrokken maatschappijen uit.

Beloften van Chan

President Santokhi belooft ongeveer elk kwartaal dat "men heel dichtbij een overeenkomst is", maar tot op heden doen de oliemaatschappijen APA (Apache) en Total helemaal niets dat lijkt op een daadwerkelijke stap in onze richting.

En Suriname? Suriname kijkt er naar, staat er bij en komt steeds verder tot stilstand.

Tegelijkertijd presenteert Patrick Pouyanné – de CEO van Total Energies – een zeer ambitieus project aan zijn Algemene Vergadering van Aandeelhouders voor hernieuwbare energie in Marokko.

Het project, dat zowel wind– als zonne-energie combineert, heeft als doel elektriciteit te produceren en direct naar Europa te exporteren.

President Chandrikapersad beloofde weliswaar dat wij nog voor 2025 grote sommen geld met ons gas zouden verdienen, maar vooralsnog is het Afrika dat ons dus inhaalt.

Dochtermaatschappij Total Eren zal een investering van maar liefst 11 miljard dollar doen in het Afrikaanse land om Marokko te helpen zich zo te positioneren als een wereldleider op het gebied van groene waterstof.

Groene energie

Waar Suriname zich blindstaart op fossiele brandstoffen, kijkt de rest van de wereld in hoog tempo liever naar duurzame oplossingen.

Het project van Total om in Afrika groene waterstof en ammoniak weer brandstof te maken, lijkt op ons frauduleuze project van HPSG.

Het verschil hierbij is dat Marokko wel vele miljarden aan hulp en steun van Total heeft gekregen.

Er zijn voor Total nog wel enkele obstakels die overwonnen moeten worden.

Suriname kijkt naar olie, de rest van de wereld kijkt verder

Het Franse bedrijf wil niets liever dan miljarden in Marokko pompen, maar de Marokkaanse regering zelf is nog terughoudend om zich volledig te binden aan de multinational.

Ze houdt liever alle opties open en de regie volledig in eigen hand; voor niets gaat de zon op en dat weten ze in het Afrikaanse land maar al te goed.

Total investeert

Ondanks deze uitdagingen voor bedrijf uit Frankrijk is de start van het project gepland voor 2025.

Wanneer Chan herkozen hoopt te worden, vaart Total dus stilletjes aan ons land voorbij en openen de Afrikaanse poorten zich tegelijkertijd.

Het project van Total zal daar naar verwachting ook zeer veel werkgelegenheid genereren en bijdragen aan de decarbonisatie van belangrijke sectoren.

Marokko heeft de laatste 15 jaar veel geïnvesteerd in de opleidingen en productiecapaciteit van het land wat zich nu dus uitbetaald in een investering van maar liefst USD 11.000.000.000,-

Total investeert 3x onze nationale schuld in Marokko

De eerste elektriciteitsproductie wordt verwacht in 2027, met als doel om tegen 2030 een lokale energiemarkt van 4 terawattuur (TWh) te creëren en een exportmarkt van 10 TWh te bereiken.

Suriname op strafbank

In Suriname wordt echter nog reikhalzend uitgekeken naar het finaal investeringsprogramma voor de ontwikkeling van de olievelden in Blok 58.

Pas rond 2030 zullen wij misschien iets van olie-dollars zien

De verwachting is dat deze pas het komend jaar bekend zal worden gemaakt, met een streven om in 2027 te beginnen met de productie.

Bron : United SR / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet onze regering meer moeite maken voor de olieproductie?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!