✉️ (ingezonden) Regering weet al twee jaar van Mennonieten

✉️ (ingezonden) Regering weet al twee jaar van Mennonieten

PARAMARIBO, 1 juni 2023 – Op sociale media wordt de laatste dagen aandacht besteed aan Mennonieten. Veelal met een negatieve ondertoon, het lijkt wel of Mennonieten een vloek zouden zijn.

Door God gezonden

Terra Invest Suriname & Guyana N.V. (zie disclaimer hieronder – redactie) weet uit jarenlange ervaring dat het tegendeel waar is.

Disclaimer : het betreft een ingezonden artikel van het bedrijf Terra Invest Suriname & Guyana.

Dit bedrijf is sinds twee jaar in ons land actief als bemiddelaar om grote delen Surinaamse grond te verkopen aan buitenlandse geïnteresseerden.

Dit is ook in Guyana geprobeerd, maar die regering heeft hiervoor geweigerd.

Tot de klantenkring van dit bedrijf behoren ook de Mennonieten waar het bedrijf nu zelf over schrijft.

terrainvestsurinameguyana.com
ingezonden artikel

De komst van Mennonieten zou namelijk juist de grootste zegen zijn die Suriname de laatste 50 jaar is overkomen.

We moeten God op onze bloten knie hiervoor bedanken

Ze zullen in staat zijn om snelle en concrete economische en sociale ontwikkeling te brengen in Suriname, het gehele binnenland, de volledige agrarische sector en daarbij ook de algehele productie.

Suriname gered

Dat zeggen wij niet vanuit een vaag geloof maar op basis wat ze in landen als Bolivia, Paraquay, Argentinië, Mexico en Belize al tientallen jaren laten zien.

Ze worden op handen gedragen in deze landen vanwege hun concrete en grote bijdrage die zij elk jaar weer leveren aan de economie, productie van voedsel en aan de sociale ontwikkeling.

De Mennonieten worden zelf als Goden vereerd

Wij kunnen niet anders dan positief zijn en de bijdrage roemen van de regering en dan met name president Santokhi, vicepresident Brunswijk, en de ministers van BIBIS, LVV en RGB, respectievelijk Ramdin, Sewdien en Vorswijk.

Santokhi een held

Chapeau dat u zo concreet nadenkt op welke wijze productie kan worden ontwikkeld en hoe het binnenland en de agrarische sector zich kan ontwikkelen.

Mennonieten komen oorspronkelijk uit Nederland maar wonen en werken ondertussen in 87 landen op zes verschillende continenten, onder andere in Noord– en Zuid-Amerika.

Santokhi en Brunswijk zijn de redder des vaderlands

Hun geloof is een belangrijke pijler in hun cultuur die verder wordt gekenmerkt door eenvoud, tolerantie, sociale openheid, hard werken en harmonie met de natuur.

Groepen Mennonieten willen zich nu in Suriname vestigen om te wonen en werken op hun farms en in hun productiebedrijven – dat doen zij 6 dagen per week van 7 tot 7.

Op de zondag aandacht voor hun Christelijk geloof.

Zij willen in harmonie leven met andere groepen in het binnenland of in de kuststrook en zijn bereid en staan open voor het delen van hun kennis en ervaring.

Ze zijn volledig selfsupporting.

De Mennonieten zijn volledig zelfvoorzienend en –denkend

Mennonieten zijn actief in de agrarische sector en de productie (voedselproductie, houtbewerking en meubelindustrie, metaalbewerking).

Mennoniet in Geneva / USA
– foto ter illustratie –

Zij leveren in veel Zuid-Amerikaanse landen grote bijdragen aan de economie door hun productie van onder meer soja, mais, granen, vlees en melk.

Ter illustratie, In Bolivia is een groep actief op 36.000 hectare en elk jaar produceren zij 115.000 ton soja, 82.000 ton mais en granen, vlees van 35.500 koeien en 8.000.000 liter melk met een totale exportwaarde van 117 miljoen USD per jaar.

Mennonieten zijn geen multinational of investeerders in driedelige pakken. Het zijn eenvoudige mensen die met hun gezinnen wonen en leven op de plek waar ze ook werken op hun farms en in hun productiebedrijven.

Mennonieten leven eenvoudig, maar zijn extreem begaafd

Ze leven eenvoudig maar in hun werk gebruiken ze de meest moderne teeltmethoden en ze hebben zeer veel kennis en ervaring van grootschalige landbouw en vlees– en melkproductie.

Ze leveren ruim voldoende mankracht, werkgelegenheid en daadkracht en zijn bereid tientallen zo niet honderden miljoenen te investeren in Suriname.

Wereldwijd geliefd

In andere Zuid-Amerikaanse landen staan zij bekend om hun economische bijdrage maar ook om hun sociale en praktische bijdrage.

Ze zijn bijvoorbeeld gewend om bij te dragen aan onderhoud van wegen in hun omgeving of andere infrastructuur.

De Mennonieten zijn bijna buitenaards van kwaliteit

In Bolivia hebben ze in zes maanden en uit eigen middelen een brug gebouwd net zo lang als de Coppenamebrug in Suriname.

Mennonieten zijn gewend volledig te integreren in het land waar ze wonen en om deze reden is de laatste twee jaar niet alleen geïnvesteerd in onderzoek naar geschikte grond in ons land, maar ook in communicatie met de regering onder leiding van president Santokhi en vicepresident Brunswijk.

Verder zijn er gesprekken geweest met ministeries als BIBIS, LVV en RGB, gesprekken met districtscommissarissen en gesprekken met traditioneel gezag en woongemeenschappen in het binnenland.

Daarnaast zijn er indrukken opgedaan over de manier van leven in Suriname en zijn veel bedrijven, de havens en potentiële samenwerkingspartners bezocht.

Deze groepering is al twee jaar actief bezig met ons land

Vooral door de havens en potentiële samenwerkingspartners is men zeer positief ontvangen.

Hetzelfde geldt voor de binnenlandgemeenschappen waarmee is gesproken.

Mennonieten in the Rocky Mountains / USA
– foto ter illustratie –

Mennonieten zullen zich nooit inlaten met het kopen van gemeenschapsbos, want zij weten dat dit van de binnenlandgemeenschappen is en ze zullen zich daar 100% niet mee inlaten.

De regering is volledig op de hoogte van deze grootse deal

Het 1e dat zij checken als er land te koop of te huur wordt aangeboden is of er (gedeeltelijk) sprake is van gemeenschapsgrond en zo ja, dan haken de Mennonieten af.

Contract en overleg

Mennonieten hebben tot-nu-toe altijd eerst gesproken met gemeenschappen die in de omgeving van aangeboden land wonen.

Verder hebben er verschillende gesprekken met districtscommissarissen plaatsgevonden.

Er zijn contracten en overeenkomsten gesloten met Suriname

Mennonieten zullen niet alleen een bijdrage leveren aan de productie en de export maar zullen het voor vele lokale producenten mogelijk maken om makkelijker en goedkoper hun grondstoffen en voer aan te schaffen.

Ook hebben er positieve gesprekken plaatsgevonden met producenten van kippen, koeien en varkens en lokale producenten van voedsel.

De Mennonieten zijn onzichtbaar al overal bij ons aanwezig

Er zal door de productie van de Mennonieten veel vervanging kunnen plaatsvinden van import en Suriname zal een belangrijke bijdrage kunnen leveren als voedselschuur aan de gewenste 25%-importbeperking in de Caricom.

Grote investeerders

Mennonieten zullen zelf de benodigde investeringen in Suriname kunnen doen en zijn bereid daarvoor grote investeringen te doen in equipment en andere.

Ze gaan kerken bouwen, scholen – ons hele land veranderen

Ze zijn in staat om binnen twee jaar al volop te oogsten en om binnen vijf jaar grote productie te kunnen bereiken.

Zij zullen hun eigen scholen en kerken bouwen.

Samenvattend

De regering zet zich in voor de ontwikkeling van het binnenland, de productie, de agrarische sector en verhoging van de export.

De Mennonieten zijn hier om nooit meer weg te gaan

De Mennonieten kunnen als geen ander een concrete bijdrage leveren hieraan.

Dit initiatief van de regering verdient derhalve een eerlijke kans en waardering.

Bron : Terra Invest Suriname & Guyana N.V. (bemiddelingsbureau)


— UW MENING —

Gelooft u al het moois dat de briefschrijver beweert?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!